Keresztig elmenő szeretet

2023.02.19. 18:20

Mindenki csak a saját félgömbjét tudja alakítani – Püspöki szentmise zárta a házasság hetét - fotók, videó

Vasárnap püspöki szentmisével ért véget a házasság hete. A Sarlós Boldogasszony Székesegyházban dr. Székely János megyés püspök a házastársaknak azt fogalmazta meg: a keresztig elmenő szeretetre hívja őket az Isten.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

A Szombathelyi Egyházmegye számos programmal várta múlt héten a házaspárokat és a párválasztás előtt álló fiatalokat: gyertyafényes zarándoklaton, tanúságtételen, romantikus vacsorán és interaktív foglalkozáson is részt vehettek. A vasárnap délutáni gitáros-énekes szentmisén a megyés püspök köszöntötte a házaspárokat, akik végigjárták a házasság hete útját, hogy megújítsák, újra átéljék szerelmük, egységük, hűségük örömét, a család kincsét, amit Isten ad nekik. A férjektől és feleségektől azt kérte, egy pillanatra nézzenek egymásra, és köszönjék meg az Úristennek, hogy adott nekik társat, akit tudnak szeretni, szolgálni, boldogítani. Kérjék az Úristent, hogy legyen jelen a házasságukban, segítsen át a nehézségeken.

– Jézus arra tanít: ne engedjük, hogy a lelkünkben a rosszindulat, a gyűlölet mérgező gyökere megtelepedhessen, gyökeret eresszen és szárba szökkenjen, mert ez egész életünket megkeseríti. Szavai mindenekelőtt Istenre igazak. Istené végtelen erő, de az ereje nem erőszak. Mást sem tesz a történelem folyamán, mint az arcát tartja oda az embernek, aki nem érti a szándékát, őt újra és újra arcul üti. Isten a keresztig az irgalom és a szeretet nyelvén beszél hozzánk. Gyengesége erősebb mint az emberek – mondta. A házastársaknak azt fogalmazta meg: őket is ugyanerre a szeretetre hívja az Isten, a keresztig elmenő szeretetre, amely képtelen arra, hogy üssön. Nem harcol a másik ellen, hanem megváltani akarja. Ennek a szeretetnek mértéke, mintája és forrása Jézus keresztje.

Szólt arról is, hogy férj és feleség mindig különböznek egymástól: más a gyermekkoruk, az élményeik, másképp élik meg az érzéseiket. – Minden házasságban hatalmas kihívás e két különböző emberből az egymást kísérő, emelő harmóniát megszólaltatni. Mindenki csak a saját félgömbjét tudja alakítani. A házasság hete erre hívta a házaspárokat: gondolkodjanak el, mi az ő felelősségük, vajon boldoggá teszik-e a társukat. Hozzátette: az út, amire Jézus hív, nem könnyű. A házasság azt is jelenti, hogy sebezhetővé tesszük önmagunkat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában