Telepítés

2023.03.19. 13:00

Halak Napja: Őshonos folyóvízi halakkal gazdagodik a Rába

A Magyar Haltani Társaság javaslatára az Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztálya, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesülete közös döntése szerint 2017-től kezdve minden év március 20. napja a Halak Napja.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének és a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének vezetői elhatározták, idén ebből az alkalomból a Rába folyó őshonos folyóvízi halállományát erősítik.

A Rába folyó Magyarország harmadik leghosszabb folyója, a Duna legjelentősebb hazai mellékfolyója. A Rába folyó országhatártól a Nicki gátig tartó szakasza a MOHOSZ-on keresztül a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének alhaszonbérletében található, míg a Nicki gát alattii 450,4 hektáros szakasz alhaszonbérlője a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége. A MOHOSZ és a két területi szövetség megállapodásának köszönhetően immáron közel hét éve a gát alatti és feletti kb. 5-5 kilométeres szakaszon problémamentesen hódolhat szenvedélyének minden horgásztárs a saját vármegyéje területi jegyével.

Az együttműködés következő állomása lesz, amikor nagyon ritkán beszerezhető őshonos halfajokból kerülnek egy napon a Rába folyó vasi és győri szakaszára. Vas vármegyei szakaszra több részletben 7500 darab márnát (8-13 cm között), 5000 darab domolykót (10-15 cm között) és 2500 db balint (10-15 cm között) telepítenek. A halak a MOHOSZ speciális jogállású szervezetétől, a bajai Megafish Kft.-től érkeznek és a kihelyezésen részt vesz a halakat előállító Dr. Kovács-Bokor Dániel haltermelő is. A telepítés a tervek szerint Nicki gátnál zárul kedden 14.30 órakor, melyen részt vesznek a répcalaki gyermekhorgászok is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában