Turisztikai vonzerő

2023.04.28. 17:45

A sági bor szelídített láva - Átadták a szépen felújított Szív pincét Celldömölkön - fotók

„De mivelhogy forr benne mégiscsak a láva, ezért lett, ezért lesz sokak orvossága” – írta A Sági bor című versében Szakály Dezső kántor, tanító – költő, borász és szőlész. Egykori pincéjét nemcsak az enyészettől mentette meg az önkormányzat, de meglátta benne a turisztikai lehetőséget is. Pénteken volt az átadó.

Cseh-Egyed Bernadett

Pénteken megnyílt a Szív pince a Ság hegyen

Fotó: © Cseh Gábor

 Kék keretes spaletták, szívmotívumok, felül pirosas, lejjebb sárgálló falak – mint valami mesebeli házikó, úgy emelkedik ki a tájból az eredeti képére megújult pinceépület. Jó tízperces séta vezet ide a vulkánpark parkolójától, a látvány – a horizonton a nagy testvérrel, a Somló heggyel és a szőlőtőkékkel – Toscanát idézi. Nemrégiben még sűrű bozótos volt a terület, az itt található két pincét, köztük a kultikus Szakály-pincét mindössze másfél-másfél millió forintért árulták. Az önkormányzat megvásárolta, pályázati forrás segítségével, önerővel kiegészítve felújította és a Kemenes Vulkán Park kezelésébe adta. Az egykori Szakály-pincében 10-12 fő befogadására alkalmas bemutatóhelyet alakítottak ki. Az érdeklődők itt megismerkedhetnek a Ság hegyi szőlőtermesztés hagyományaival (már az ókori rómaiak is), a helyi gazdák borkóstolókat tartanak, de egyéb civil programoknak is kitűnő találkozási pont lehet. 

Ez az a kultikus hely, amelyhez történetek sokasága kapcsolódik, de a legismertebb talán a következő: a szőlősgazda Szakály Dezső híres volt vendégszeretetéről, ennek ellenére nem volt könnyű bejutni a pincéjébe annak, aki először járt nála. A belépéshez jogot kellett szerezni. A hagyományt Szabó Péter szolgabírótól örökölte, aki előtte évtizedekig volt gazdája a szőlőnek. A szolgabíró, amikor idegen érkezett a pincéjéhez, megállította az ajtóban, teleöntött egy korsót, ún. ürgét – amely hét deciliter jó sági bort tartalmazott –, és felajánlotta barátságát. S ha a vendég kiitta a tartalmát, beengedte, ha nem, azt mondta: „Édes öcsém, kívül tágasabb!” Aki pedig vette az akadályt, felírhatta nevét a falba vésett szív(ek)be – innen a helyiség elnevezése. A pincéhez közvetlenül kapcsolódik a rendezvénytér, amely alkalmas akár harmincfős csoport befogadására is. A területen lévő másik pincében a szociális blokk kapott helyet a női, férfi- és az akadálymentes mosdóval, valamint egy tárolóval. 

– A Szív pince és környezetének felújítása beleillik az önkormányzat hosszú távú turisztikai koncepciójába, a beruházás révén még élhetőbbé vált a település – mondja köszöntőjében Fehér László polgármester az átadóünnepségen. 

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett: amikor Szakály Dezső megvásárolta a pincét, nemcsak hegyet, de hagyományt is vett – egyrészt az ürgézés, másrészt a borkészítés hagyományát. 

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselő pedig azt emelte ki beszédében: az utóbbi időszak fejlesztéseinek köszönhetően könnyebben megközelíthetővé, átjárhatóvá vált a Ság hegy. A Szív pince egyben szimbóluma annak is, mekkora szeretettel fogadják a celldömölkiek a turistákat. Szakály Dezső fia lép először a pincébe. A múlt találkozik a jelennel. Az épület homlokzatának színei visszaköszönnek a falakon, az ajtófélfán, a bútorzaton. A poharak gyorsan megtelnek a folyékony nedűvel: a fehérborokban pedig ott van a napfény, a táj derűje, a vulkanikus talaj, az érett gyümölcs – nem véletlenül írta Szakály Dezső: „A sági bor tehát szelídített láva.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában