Polgári állammá lett

2023.04.12. 14:00

Alkotmányos alapok: 175 éve születtek meg az áprilisi törvények - Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke mondott beszédet

Magyarország alkotmányos berendezkedését meghatározó áprilisi törvények elfogadásának 175. évfordulója alkalmából szerdán Budapesten a Kossuth téren tartottak ünnepi emlékezést, a rendezvényen dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke mondott beszédet.

vaol.hu

Forrás: Pólya-Pető Dávid

- Emlékezni gyűltünk össze; emlékezni a modern, polgári Magyarország születésére; s ünnepelni államunk egyik alapvető fundamentumát, az áprilisi törvényeket - mondta beszédében dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely és térségének országgyűlési képviselője. Az áprilisi törvények 175 évvel ezelőtti elfogadására emlékezve hangsúlyozta: - A polgári átalakulást célként kitűző törvények átformálták a társadalmi hierarchia addig fennálló rendjét, s megkezdték a jogegyenlőtlenségek főbb intézményeinek felszámolását.

Az áprilisi törvények kulcsfontosságát a saját korában az adta, hogy annak uralkodói szentesítésével a Magyar Királyság kormányformája alkotmányos monarchia lett. Bár kartális alkotmány nem született, két hatalmi ág – a törvényhozás és a végrehajtó hatalom – szabályait részletesen is lefektették írásban" - mutatott rá dr. Hende Csaba. - Ezzel Magyarország polgári állammá formálódott át, s megszületett az egységes, népképviseleti alapon nyugvó, felelős kormányzatú magyar állam - zárta ünnepi gondolatait az Országgyűlés alelnöke. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában