Kiköltözők

2023.04.11. 14:00

Az agglomerációé a jövő? - Meggyeskovácsit többen, Szombathelyt kevesebben lakják, mint egy éve

Kiköltözéssel válaszolt a lakosság a magas ingatlanárakra - az országoshoz hasonló tendencia figyelhető meg Vas vármegyében is: Szombathely lakosságszáma például 383 fővel csökkent, Meggyeskovácsié 59-el nőtt egy év alatt.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Folytatódott a korábbi években erősödő irányzat: a főváros mellett a legtöbb vármegyeszékhelyen csökkent az állandó lakosok száma, miközben a legtöbb agglomerációs körzetben található település keresett költözési célponttá vált - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből. Mint írják, Szombathelyen 383 fővel, 0,5 százalékkal mérséklődött a lakosok száma egy év alatt. Ezzel párhuzamosan a vármegyeszékhely átlagos négyzetméterára 17 százalékkal, mintegy 581 ezer forintra emelkedett a kínálati piacon. 

Táplánszentkereszt, Meggyeskovácsi, Püspökmolnári, Rum és Horvátzsidány lakosságszáma ugyanakkor 29-59, 1,3-7,6 százalékkal nőtt, közben az átlagos négyzetméterárak 2-64 százalékkal, 142-508 ezer forintra emelkedtek.  A statisztikából kiderül az is: kevesebben lakják Szentgotthárdot, Körmendet, Sárvárt és Celldömölköt, de többen költöztek Vépre és Rábapatyra. Utóbbi településen azonban nagyot ugrottak az árak tavalyihoz képest: míg 2022-ben átlagosan 124 ezer, most 358 ezer forintot kének az eladó ingatlanok négyzetméteréért. 

Balogh László vezető gazdasági szakértő elmondta, sokan kiköltözéssel válaszoltak az adott nagyváros magas lakásáraira. A folyamatot erősítette az is, hogy a kamatok emelkedése miatt drágábbak a lakáshitelek. Egy-egy nagyvároshoz képest annak vonzáskörzetében ugyanakkora összegért nagyobb lakóingatlant kínálnak, továbbá sok kistelepülés a falusi CSOK-nak köszönhetően ért el bővülést. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában