Megerősítés

2023.04.04. 14:00

Erőt ad a munkához - „Keresztény házban dolgozom” képzés Szombathelyen

A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ tizenöt munkatársa vett részt a legutóbbi, „Keresztény házban dolgozom” képzésen, amelyet Szombathelyen tartott Johann Gyula evangélikus lelkész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Diakóniai Képzési Központjának vezetője, oktatója, valamint dr. Percze Sándor adjunktus.

PK

Johann Gyula evangélikus lelkész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatója

Forrás: VN/PK

A képzés olyan, személyes gondoskodást végző dolgozóknak nyújt segítséget, akik keresztény intézményben végzik munkájukat. Célja, hogy megerősítse őket hivatásukban, illetve, hogy segítséget nyújtson számukra a kiégés megelőzésében. Nemcsak ismeretanyagot kíván átadni, hanem viszonyulásokat, érzéseket. – Részben önismereti karakterű a tréning – mondja Johann Gyula. – Olyat adunk, ami kiszakítja a résztevőket a mindennapokból, ami segít abban, hogy ha valakinek nehézsége, dilemmája van, akkor hol tud erre megoldást találni. Lényege, hogy csoportban dolgozva az evangélikus egyházhoz közelítsük azokat a munkatársakat is, akiknek ismeretlen egyházunk, azokat pedig erősítsük, akik keresztényként, evangélikusként szolgálják a rájuk bízottakat. 

A képzés mikéntjéről a következőket mondja a lelkész: – A tréningen gyakorlatokat végzünk, feladatok vannak. Nem csak intellektuális szinten, előadások formájában történik a képzés. Beszélgetünk egymással, fontos szerepet kapnak az érzések. Szóba kerül, hogy egy-egy esettel kapcsolatban kinek milyen érzései vannak. Ezekkel nagyon komolyan számolunk. – A szociális szféra nem a legmegbecsültebbek közé tartozik a társadalmunkban – folytatja Johann Gyula. – Tudatosítanunk kell magunkban, hogy mi az értelme annak, hogy reggel felkelünk, elindulunk, dolgozunk; és ha nem is olyan a megbecsültség, mint szeretnénk, akkor is lássuk az értelmét. Nemcsak a munka értelméről van szó, tulajdonképpen az élet értelméről is. A résztvevők megnyílnak, a legmélyebb érzéseiket osztják meg. Ez nagyon erős odafigyelést igényel az oktatók részéről. 

– A tréningen a csoportvezetők nem egy pulpitus mögül beszélnek, ami egy távolságot is jelent, hanem a személyiségükkel vannak jelen ebben a közös útban. A vezető nem kívülálló, feladatkiosztó és elszámoltató szerepben van, hanem behozza a személyes érzéseit, gondolatait. Lényeges, hogy érezzék a jelenlévők, hogy itt figyelnek rájuk. A résztvevőktől nagyon pozitív visszajelzések érkeztek. Sokat adott számukra az együtt töltött két nap. Volt, aki a kapott Túrmezei Erzsébet verset kitette irodája ajtajára, hogy erőt meríthessen belőle. Szabó Miklós, a központ intézményvezetője fontosnak tartja az anyagi odaszánást a központ részéről. – Nem lehet pénzben mérni, mit jelent egy munkatársnak, hogy két napra kizökken a munkavégzésből, és hogy olyan értékes emberekkel találkozik, akik a hitelességük kapcsán bele tudják helyezni ebbe a munkaközösségbe. Ősszel újabb csoportot szeretnénk indítani – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában