Kincsünk, Magyarország!

2023.04.05. 19:00

Játékosan Szombathelyről – komplex tanulmányi versenyt rendezett a gyöngyösfalui iskola - fotók

Kincsünk, Magyarország! címmel másodszor rendezett komplex tanulmányi versenyt a Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola. Szerdán délután négy iskolából kilenc csapat – 3-4. osztályos diákok – mutatták meg, mennyire készültek fel Szombathelyből.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

Hagyományteremtő szándékkal szervezték meg tavaly a versenyt, hogy a kisiskolások felfedezzék Magyarország gyönyörű tájait, megismerkedjenek nevezetességeivel, közben átélhessék a megmérettetés izgalmát. Tavaly Kőszeghegyalja volt a téma, az idén Szombathely és környéke – mondta Imre Julianna intézményvezető az iskola ebédlőjében. 

Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója azt kívánta a gyerekeknek: a verseny ideje alatt játékosan barangolják be a különböző tájakat, közben oldják meg jól a feladatokat. A Lord együttes slágeréből – Itthon vagy otthon – és Tamási Árontól is idézett: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”.

A Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola, a Bersek József Általános Iskola Horvátzsidányi Tagiskolája, a rábapatyi Arany János Általános Iskola és a helyi Tolnay-iskola is küldött a versenyre négyfős csapatokat, amelyek előzetesen logót, jelvényt készítettek és nevet választottak – ezt is értékelte a zsűri. A diákoknak meg kellett tanulniuk egy-egy tavaszi verset Gazdag Erzsitől vagy Weöres Sándortól. Puzzle-t raktak össze, volt totótörténelem (Hol található Szombathely legnagyobb kígyója? Melyik park volt a városliget az 1800-as években? Melyik tömegközlekedési eszköz működött 1897 és 1974 között Szombathelyen? stb.) és villám-képfelismerés. 

A „magyaros” részben szövegértés, versfelismerés is szerepelt feladványként, a keresztrejtvényben pedig egy, Szombathelyért sokat tett polgármester neve volt a megfejtés. Mindezekre mások mellett a Színtiszta Szombathely című képes útikönyvből (szerzői Jósa Judit és Kukor Ferenc) készülhettek fel. Végül a „rajzos” részben néphagyományt őrző munkákat készítettek a Bóbiták, Bátor cinkék, Szombathelyi légiósok, Margaréták, Borostyánok, Álom nyulak és a többi csapat. Amíg a gyerekek dolgoztak, a kísérőknek és a vendégeknek kézműves foglalkozással készültek az iskolában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában