1963-ban végeztek

2023.04.24. 17:30

Szombathelyi vendéglősök egymás közt - 60 éves osztálytalálkozót tartottak

Isis Hotel, Gyöngyös Étterem, Savaria Szálló étterem és kávéház, Gól vendéglő, VAOSZ – és még jó néhány nagy ikonikus név is szóba került az egykori szombathelyi vendéglátás történetéből a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Iskola egykori diákjainak 60 éves osztálytalálkozóján a Kispityer Halászcsárdában.

Óvári Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

 Az 1963-ban végzett 15 felszolgálóból hétfőn már csak hatan ülhették körül az ünnepi asztalt. Figder Dezső, Bárdics Lajos, Kántor Zoltán, Horváth Dezső, Koroknai Sándor és Tánczos Árpád a mai napig hírnevet szerzett és kedvelt éttermek nyitásában és működtetésében is részt vett a rendszerváltás előtti évtizedekben. A vidám találkozón felidézett történetek Vas vármegye és Szombathely négy évtizedét idézték az 1960-as évektől egészen az ezredfordulóig. A felszolgálók – akik foglalkozásuknál fogva is természetesen az átlagnál sokkal több embert ismertek, többet is tudtak a város ügyes-bajos dolgairól – mindannyian a nagy múltú helyeken dolgoztak megyeszerte. 

Kántor Zoltán a most már évtizedek óta zárva tartó Savaria Nagyszálló étterméről beszélt. Az idősebb szombathelyieknek bizonyára lennének történeteik, amelyek a helyhez kapcsolódnak. A 60-as évektől a szálló éttermében és kávéházában a hét minden napján cigányzene szórakoztatta a vendégeket. A kávéház állandóan teltházzal üzemelt. A felszolgálók közül többen is megfordultak az ISIS étteremben és bárban. Budapest után Szombathelyen működött az ország második éjszakai lokálja, a vendégkör pedig előkelő volt. Belépés csak öltönyben és nyakkendőben volt lehetséges. 

Figder Dezső Budapesten nagy nevű éttermekben dolgozott, Bárdics Lajos a mai napig aktívan dolgozik saját presszójában, amely már szintén több évtizede üzemel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában