Madárvédelem

2023.05.05. 12:28

Biztonságosabb lett Szombathely a gólyáknak: jelentős védelmi intézkedéseket tettek a legkritikusabb helyeken

Tudjuk jól: a magasfeszültségű vezetékek miatt több tucat madár pusztul el évente. A probléma Szombathelyen is jelen van: a vármegyeszékhelyen tavaly 10 nap alatt 8 gólya járt pórul, sőt, már idén is történt ilyen eset. Az áramszolgáltató a napokban jelentős madárvédelmi intézkedéseket tett a legkritikusabb helyeken.

Polgár Patrícia

Fotó: Cseh Gábor

Tavaly a legtöbb áramütéses eset az Erdei iskola úti hulladéklerakó környékén, valamint az újperinti városrészen történt, az idei első gólya is utóbbi területen pusztult el. Kérdéseinkkel megkerestük az E.ON áramszolgáltatót, kíváncsiak voltunk, tudnak-e az esetekről, és ha igen, tesznek-e valamit azok elkerülése érdekében.

Mint az válaszukból kiderült, hozzájuk csak azon balesetek híre jut el, amelyek üzemzavart is okoznak, ezzel együtt biztosítottak, hogy tudnak a problémáról. Sőt, tesznek is ellene: arról tájékoztattak, hogy Szombathely újperinti városrészében szerdán történt egy 18 állomásos madárvédelmi beavatkozás a középfeszültségű hálózaton. Ezt a múlt évben elindított, hónapokkal ezelőtt megtervezett munkasorozatot az Őrségi Nemzeti Parkkal közösen egyeztetett helyszíneken, és az általuk adott és jóváhagyott madárbarát eszközökkel végezték. 

- A madárvédelmi munkák során többek között a Vízműnél, a Nárai Külső úti lakótelepnél, a Nárai utcai Kiskerteknél, a Király Sportlétesítmény mellett, a Sallai telepen madárkiülőket helyeztünk fel a középfeszültségű hálózati oszlopokra, hogy azokra biztonságban leszállhassanak a madarak. Idén kora tavasszal madárbarát átalakításokkal tettük biztonságossá az Erdei Iskolai trafóállomást: a régebbi szigetelőket hosszú szigetelőkre, a csupasz áramkötéseket pedig burkolt áramkötésekre cseréltük. Ezekre a madárvédelmi átalakításokra azért volt szükség, mert az Erdei Iskola környéki hulladéklerakó telep vonzza a gólyákat, amik gyakran ott keresnek táplálékot, ezért populációjuk jelentősen megnőtt a területen. Veszélyes helyzetet teremt, hogy a fiatal gólyák vehemensen tolakodva, időnként öten-hatan egyszerre próbálnak meg ugyanarra az oszlopra beülni. Az érintett oszlopokra emiatt nem csak egyetlen madár kiülését biztosító madárkiülőket, hanem a Nemzeti Park iránymutatása alapján a teljes oszlop szélességét átérő ún. „állókákat”, hosszú madárkiülő pallókat helyeztünk ki – tájékoztatnak.

Hozzáteszik, a gólyák biztonságos tojásrakását segítve az Erdei Iskola úton áprilisban két fészektartót és bele vonzó, fonott fészekalapot is kihelyeztünk. További fészektartók kihelyezése is várható, ezek pontos helyét a Nemzeti Park fogja számukra kijelölni.

- A madárbarát átalakítások folyamatosak, egész évben végezzük őket. A Nemzeti Park útmutatásai alapján kiemelten a gólyák által kedvelt táplálkozási területekre fókuszálunk. A jövő héten például, május 12-13-án a hulladéklerakóhoz vezető 20kV-os hálózatunk oszlopainak fejszerkezetét alakítjuk madarak számára biztonságossá – emelik ki a tájékoztatóban.

Gólyákat vonzó hatalmas réteken halad a kőszegi Lukácsházi víztározó mentén a 20kV-os középfeszültségű hálózat. A Nemzeti Parkkal együttműködve a nyár folyamán az áramszolgáltató ezen a területen is kihelyez madárkiülőket, egyidejűleg elvégzik az oszlopok madárbarát átalakítását is. Az idén kikelt kisgólyák gyűrűzésére ugyancsak az Őrségi Nemzeti Parkkal együtt készülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában