Ismeretterjesztő előadások

2023.06.03. 20:07

A szombathelyi múzeumparkban kalandoztak a gyerekek - fotók

Ma Eltűnő, feltűnő sokféleség címmel rendeztek programot a Savaria Múzeumban.

vaol.hu

Forrás: Savaria Múzeum

Ismeretterjesztő előadások hangzottak el, kézműves és interaktív foglalkozások voltak minden korosztálynak.
Újító szándékkal indították útjára a környezetvédelemmel és a biológiai sokféleséggel foglalkozó rendezvényt, mert még mindig számottevő azok száma, akik nem veszik komolyan a szakemberek figyelmeztetéseit, sürgető felhívásait életvitelünk, fogyasztási szokásaink mielőbbi megváltoztatására, a szűkebb és tágabb értelemben vett életterünk megóvására. A múzeum munkatársai úgy vélik, fontos lenne tudatosítanunk a gyermekekben, hogy minden kis tett számít, minden egyéni jó cselekedet segítség, az összefogás pedig csodákra képes. Azt találták ki, hogy ha a felnőttek nem mutatnak példát saját elhatározásból, támogassák gyermekeik erőfeszítéseit, történjen fordítva a környezettudatosságra nevelés. 

A biológiai sokféleség biztosítja számunkra a jó minőségű levegőt, termékeny talajt, édesvizet, és közvetve a táplálékunkat, hiszen beporzók nélkül a termények 70 százaléka nem létezne. Mivel a dinamikus ökoszisztémák révén az élő szervezetek egymással kölcsönhatásban állnak, egy faj eltűnése akár messzemenő hatást gyakorolhat a táplálékláncra.

Az eltűnő sokféleségről Prof. Dr. Vig Károly tartott előadást, Németh Ákos: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! címmel beszélt a gyerekeknek a lehetséges teendőkről.

Dr. Szentirmai István: A biológiai sokféleség megőrzése az Őrségi Nemzeti Park területén címmel mutatta be témáját, Dr. Balogh Lajos: Botanikai sétát vezetett a Múzeumparkban. A délutáni programok közt volt: madarászkodás,  mikroszkópos vizsgálat gyűjtött „anyagokkal”, természetjáró napló készítés,  Kutass nAppal!  felfedező játék, fajlista készítés, lepke-origami, memóriajáték, dominó,  kép(keret)et is vágtak.

Szemléltetéshez külön asztalon tartottak bemutatót: a láthatatlanoktól a nagyobb rovarokig, a kertfélék lakóiról mágneses táblát mutattak. Beszélgettek arról a gyerekekkel, hogy Te milyen kertben élsz? Milyet szeretnél? - hogy megragadjon bennük a vágykép, amit aztán meg is fognak valósítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában