Birtokpiknik

2023.06.28. 10:00

Innovatív gazdálkodás Csehiben

Dudás Zsolt őstermelő gazda nyilvános birtokpikniket tartott Csehiben lévő gazdaságában. A remek hangulatú programon részt vett V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője is.

Tóth Judit

Dudás Zsolt és V. Németh Zsolt

Forrás: VN

Dudás Zsolt és felesége, Viktória a közösségi dobozrendszer mellett tették le voksukat, egész évben biztosítják a friss, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket a vásárlóknak. A birtokpikniken Zsolt hangsúlyozta: a közösségi mezőgazdálkodás a fogyasztók és a gazda hosszú távú kölcsönös elköteleződésére épül, amelyben a termés és a kockázat megoszlik. A termelő a közösséggel kötött megállapodása szerint gazdálkodik – hazánkban ökológiai módszerekkel. A tagok pedig rendszeresen fizetendő átalánydíjért cserébe hetente átveszik részesedésüket – a zöldséget, a gyümölcsöt, a húst vagy a tojást – a kijelölt átadóponton. A birtokbejáráson V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő így fogalmazott: az innovatív családi gazdaság nem jöhetett volna létre a gazda, Dudás Zsolt újító gondolkodása, naprakész szakmai tudása, kitartása és a vidéki élet szeretete nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában