Kéthetes nyitvatartás

2023.06.23. 16:18

Levendulaszüret Szombathelyen – Az Esőemberke Alapítvány kertjében jártunk - fotók

Már javában tart a Szedd magad levendula akció Szombathelyen az Esőemberke Alapítvány A Vas Megyei Autistákért levendulás kertjében.

Tóth Kata

Forrás: Szendi Péter

Hétfő óta tart a Szedd magad levendula akció Szombathelyen az Esőemberke Alapítvány A Vas Megyei Autistákért levendulás kertjében. Bádonfa utcai Ma Háza foglalkoztatójuk autista és megváltozott munkaképességű fiataloknak is ad munkalehetőséget. A rehabilitációs foglalkoztatóban 2010 óta termelnek fűszernövényeket, köztük levendulát a foglalkoztató és a Holnap Háza lakóotthon kertjében. A virág többségét szárítják, lemorzsolják és télen feldolgozzák: illatzsákokba töltik dolgozóik. A mostani lehetőségről Nádorné Vörös Ibolyát, az alapítvány elnökét kérdeztük. 

– Több mint 130 tő levendulánk van. Tavaly merült fel, hogy frissen is értékesítsük – akkor kisebb szedd magad akciót hirdettünk a környékben. Az idén szeretnénk, hogy szélesebb körben ismert legyen a lehetőség. Kéthetes nyitvatartással tervezünk. Az érdeklődőket a Bádonfa utca 15-ben és mellette a foglalkoztató kertjében, a 13.B szám alatt is várjuk. Utóbbi helyszínen hétköznapokon 8-tól 15 óráig; a lakóotthon kertjében pedig hétvégén, 13-tól 16 óráig tudnak levendulát gyűjteni. Tároló alkalmatosságot mindenki vigyen magával – ajánlotta. Kilogrammonként 2000 forintért juthatunk hozzá a növényhez – adományunkkal támogathatjuk a lakóotthont.

A levendulát a gyógyászatban és dísznövényként is használják. A szárított virágzatok csomóba kötve molyűző hatásúak. A kertben távol tartják a levéltetveket a szomszédos növényektől. A frissen gyűjtött levendulából akár szörpöt is lehet készíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában