Megnyílt

2023.06.24. 18:28

Több mint négy évtizedes tradíció - Megnyílt a 41. Őrségi Vásár

Az Őrségi Vásár rangidős az őrségi nagyrendezvények sorában, idén már 41. alkalommal rendezik meg Őriszentpéter központjában. Vasárnap estig kirakodóvásár és kulturális programok sora várja az érdeklődőket.

TJ

Fotó: Szendi Péter

A 41. Őrségi Vásár megnyitóján Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere mondott köszöntőt. 
- Az Őrségi Vásár idei programfüzetében azzal büszkélkedtem, hogy már 15. alkalommal ér az a megtiszteltetés, hogy én írhatom, illetve mondhatom a vásári köszöntőt - kezdte a polgármester, majd a múltat idézte. Az Őrségi Baráti Kör Prém Jenő vezetésével 1981. június 26-28. között rendezte meg az első Őrségi Vásárt, akkor még Őrségi Napok néven, felélesztve ezzel Őriszentpéter vásártartó hagyományát. A településnek a mezővárosi időben messze földön híres marhavásárai voltak. A profil időközben megváltozott, hiszen eltelt közel kétszáz év, ráadásul az 50-es évek téeszesítése után újra kellett gondolni a marhavásárok létjogosultságát is. Az új irányvonalat szerencsére nem kellett sokáig keresni: az indulás éveiben élő népi kismesterségeket gyakoroltak a térségben, elég, ha csak a kosárkötőkre, a kópicfonókra vagy a fazekasokra gondolunk. Az első Őrségi Vásár felhozatalát a népi kismesterségek adták, a kézművesek a művelődési ház melletti területen, az úgynevezett "kőszínházban" kínálták portékáikat. 


-Az Őrségi Vásár az a rendezvényünk, ami a legnagyobb reformon ment keresztül. A néhány árus az évek alatt felduzzadt négyszázra, de éreztük, ezt meg kell zabolázni, úgyhogy idén 220 árusunk van, de a fő profilt természetesen megtartottuk. A kézműves árusaink százan vannak és ezt a sort egészíti ki az őrségi piac helyi termelői vonala, mintegy negyven árussal - tett hozzá a polgármester. 
V. Német Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő így fogalmazott a megnyitó ünnepségen: Az időzítés nem is lehetne jobb, mint az idén, hiszen Szent Iván napja mindig is különleges jelentőséggel bírt a népi hagyományban. Az ekkor gyújtott tűzről azt tartották, hogy megvéd a köd, a jégeső és a dögvész ellen, és elősegíti a jó termést. A Csallóközben például a Szent Ivánkor gyújtott tűzzel körbejártak a faluban, és azt kántálták: Rőzsét, rőzsét, adjanak rőzsét, ha nem adnak rőzsét, elvisszük a tőkét. Bízzunk benne, hogy a tőkét és a jó termést az idén sem viszi el semmiféle vész - mondta a képviselő, majd így folytatta: az Őrségi Vásár idején az Őrség igazi arca mutatkozik meg, hiszen ilyenkor látszik csak igazán, hogy az őrségiek hagyománytisztelő, vendégszerető és természeti kincseikre, kézműves tradícióikra büszke, jókedélyű emberek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában