Bemutató

2023.06.28. 18:31

Túlélni a tragédiát – A trianoni békediktátum következményei Vas vármegyében kiállításból kiadvány született

Túlélni a tragédiát – A trianoni békediktátum következményei Vas vármegyében címmel született kiadvány, amelyet szerdán mutattak be Szombathelyen a Vármegyeháza dísztermében.

Tóth Kata

Fotó: © Cseh Gábor

Köszöntőjében dr. Melega Miklós, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Vármegyei Levéltára igazgatója elevenítette fel az utat a könyv bemutatásáig: a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára készülve eldöntötték, hogy 2020-ban emlékkiállítást rendeznek. A Covid-járvány közbeszólt: 2021-ben volt először virtuális tárlatnyitó, majd nyáron vált látogathatóvá a tárlat. Az összefogás-élményt emelte ki: rengetegen segítették a kiállítást, köztük szerzők, gyűjtők, akik féltett családi kincseket is a rendelkezésükre bocsátottak. S említette a csillogó szemeket, amikor diák- vagy felnőtt csoportokat kalauzoltak. A könyv a kiállítás alapján született.

© Cseh Gábor
Fotó: © Cseh Gábor

A kiadványt ismertetve Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke megköszönte a levéltárnak és a Vasi Múzeumbarát Egyletnek, hogy végigvitték a projektet. – Kiállítás ilyen hatással még nem volt ránk – fogalmazott a 15 fejezetből álló tárlat sokszínűségét méltatva. A 15 témának 14 szerzője van, közel tíz intézmény vett részt a munkában határon innen és túl, és 26 magánszemélynek is köszönhető az illusztráció gazdagsága.

A tárlat virtuális módon továbbra is megtekinthető, nyomtatott formáját pedig érdemes forgatni. A díszteremben Takóné Hoós Ildikó Kosztolányi Dezső Rapszódiáját mondta el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában