Koncertek

2023.07.17. 18:00

Hangköz Fesztivál volt Kissomlyón

Ismét zenészek népesítették be Kissomlyót. A harmadik Hangköz Fesztivál négy napján – július 12–15. között – ezúttal 14 zenésznövendék tanult hangszerjátékot, esténként koncerteket tartottak.

Polgár Patrícia

Forrás: VN/Kostyák Borbála

– Édesapámék hatan vannak testvérek, mindegyikük komolyzenével foglalkozik. Közülük most hárman tudtak eljönni a fesztiválra – tudtuk meg Kostyák Bori főszervezőtől. Elmondta: idén édesapja, Kostyák Botond, a Bécsi Zeneakadémia tanára, Kostyák Előd, a Kolozsvári Magyar Opera cselló-szólamvezetője és Kostyák Attila hegedűművész, a maglódi zeneiskola igazgatóhelyettese érkeztek a testvérek közül a Kemenesalja kis falujába. 

A családon kívül Szombathelyről Németh Kornél a fafúvós tanszakot vitte – furulyát és szaxofont tanított –, Kovács Adél fuvolaművész és Skultéty Rita újdonságot csempésztek a Hangköz hangszerpalettájába, hiszen eddig sem ütőhangszerekkel, sem fuvolával nem találkozhattak náluk a növendékek. A koncerteken közreműködött Kostyák Rodica hegedűművész és Előd felesége, Szövérdi Csilla, a Kolozsvári Filharmónia I. hegedű-szólamvezetője. Napközben tanultak, esténként koncertek színesítették a programot. 

Elsőként Sőnfeld Mátyás érkezett a Bányába, Zenebatyu projektjével. A második, csütörtöki koncertet a vihar a kultúrházba kényszerítette, ott az oktatók a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara szólófagottosa, a kissomlyói Bettermann Jákob, a zenekar klarinét-szólamvezetője, Egyed Hunor és Zászkaliczky András Pál oboaművész, a Magyar Állami Opera szólamvezetője alkotta fafúvós trióval egészültek ki. Pénteken egy „külső” helyszínen, a sárvári Zene Házában léptek fel ugyanezek az előadók. A fesztivál növendékei szombaton a kissomlyói evangélikus templomban adtak számot a négy nap során megszerzett tudásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában