Emigráció

2023.07.08. 08:00

Hogyan lett mém a meséből - Vasi TIT: a Szláv Történeti és Filológiai Társaság 13. felolvasóülése

Az emigrációt választotta idei tudományos felolvasóülése hívószavának-témájának a szombathelyi székhelyű Szláv Történeti és Filológiai Társaság. A kétnapos eseménynek – szokás szerint – a vasi TIT ad helyet.

Ölbei Lívia

Gyimesi Zsuzsanna előadása: Ráció, migráció, emigráció

Fotó: © Cseh Gábor

 A Szláv Történeti és Filológiai Társaság szombathelyi felolvasóüléseire az ország egyetemi városaiból érkeznek oktatók, kutatók, doktoranduszok. A Hagyomány és megújulás a szláv népek kultúrájában című sorozat több mint egy évtizede indult el Szombathelyen, az idei a 13. felolvasóülés, ahova többek között Budapestről, Pécsről, Szegedről, Debrecenből – Szombathelyről – érkeztek előadók. Az idei felolvasóülés hívószava-témája az emigráció. Az előadások irodalmi, történeti – visszatekintő és kortárs – vonatkozásban, de akár tágan értelmezve is kötődnek a témához, amelynek fölvetése arra is alkalmat ad, hogy végig lehessen gondolni kultúra és társadalmi berendezkedés (rezsim) különbségeit, az emlékezet révén mindig kijelölhető kapcsolódási pontokat. A felolvasóülésen – amely tegnap kezdődött és ma ér véget – tizennyolc előadás hangzik el. 

Pénteken szó esett egyebek mellett a németországi orosz–zsidó emigráció kortárs kutatásának eredményeiről, a menekülők hangjának megjelenítéséről az irodalomban, Muszorgszkij és Liszt Ferenc találkozásának esélyeiről (egy zenetörténeti esemény és egy irodalmi szüzsé különös egybeesésének hátterét kutatva), a Magyarországon jószerivel teljesen ismeretlen Nabokov-kortárs író, Gajto Gazdanov munkásságáról (az autobiografikus fikció és az emigráns kulturális tapasztalat szemszögéből). 

Villányi Eszter – a hagyomány szerint Farkas Erzsébet énekművész és Máriás Zsolt (zongora) közreműködésével – ezúttal a szovjet korszak filmzenéit idézte. Ma szóba kerül sok más mellett Ulickaja Imágó című regénye – az emigráció és a félelem kapcsolatára fókuszálva –, de arra is választ kapunk, hogy miképpen lett mém Péter és a malacka történetéből, Gyermekmesétől az emigrációig címmel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában