Piackörkép

2023.07.07. 17:30

Keresik a helyit - pénteki mustra a szombathelyi Vásárcsarnokban - fotók

Álmosan indult a péntek reggel a Vásárcsarnokban, nyolc óra tájban aztán nagyobb élet költözött a standok közé. Hogy a friss lángos illata csalogatta-e be a vevőket, vagy a nyári szabadságolások számlájára írandó a későbbi időpont, nem tudni. Az azonban bizonyosnak látszik: sokan keresik a helyben termesztett, vegyszermentes zöldséget-gyümölcsöt.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Sárgarépa, újhagyma, cukkini, spárgatök, kapor, spenót, zöldségzöldje, lestyán és virágok - sorolja az aznapi kínálatot Ágnes, aki több száz hektáron működtet veteményest. Azt mondja: sokan az őstermelők miatt járnak a piacra. Aki kicsit figyel az egészségére és tudatosabban étkezik, az a kicsiknél vásárol. Molnár Istvánné a friss zöldárú mellett idén termett gyümölcsből készült befőttet, lekvárt is kínált pénteken a piacon.

Utóbbi elkészítése különösen időigényes, mert – ahogy meséli - a hagyományos módszert használja, sok idő, mire elpárolog a nedvesség a gyümölcsből. Megjegyzi: a szabadföldön termett kapor íze összese hasonlítható a fólia alatt termesztettel, a csipkebogyót a kertje végéből szedi és a sóska is a szántóföldön terem. - Száz éve a család birtokában van a terület, de permetet még nem látott. Kapálni azonban folyamatosan kell: így védekeznek a gyomok ellen és így veszik elegyét a föld repedésének.  

A cukkni és az uborka kilójáért átlagosan 600 forintot kérnek, az újbugonyát 400-600, paprikát, paradicsomot 999 forintért kínálták a Vásárcsarnokban. Széles a választék gyümölcsökből is: a görögdinnye kilója 499, a sárgadinnyéé 890, a szilváé 1190, az őszibaracké 1490 forint.

Leves lesz a zöldbabból

Ez nem májusi volt, de aranyat ért - mondja Bárdosi Csaba, utalva a néhány nappal ezelőtti esőre. Kertjében ugyanis most növekednek, vagy ahogy ő fogalmaz, kapaszkodnak az életért a káposzta- és paprikapalánták. Most többek között borsót, és zsenge zöldbabból sárgát, zöldet is hozott magával. Előbbiből vásárolt Dévényi Endréné, akitől megtudtuk: a zöldségből leves készül csirkemellel, tejföllel megbolondítva. Szeret egyébként a piacon vásárolni, mottója: - inkább kevesebbet, de egészségeset.  

Kapcsolódó:


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában