Egyeztetés

2023.07.24. 15:00

Ki viszi az orvosi ügyeletet Celldömölkön? - Átmeneti megoldást kellett találni, többe kerül a városnak

Folyamatosak az orvosi ügyeleti ellátással kapcsolatos egyeztetések a városban: az új, országos szervezti forma várhatóan december 1-jétől lép életbe, a korábbi üzemeltető szerződése pedig június végén lejárt.

Vaol.hu

Forrás: Giczi Sándor

Az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszert elsőként február 1-től Hajdú-Bihar vármegyében, majd ezt követően még öt megyében vezették be. Vasban várhatóan december 1-jén valósul meg az átállás, ami azt jelenti: az Országos Mentőszolgálat szervezi az ügyeletet. Hétköznap 16 és 22 óra között, illetve hétvégén és ünnepnapon 8-tól 14 óráig lehet bemenni a kijelölt ügyeleti pontokra, az ezen kívüli időszakokban az OMSZ munkatársai telefonos tanácsot adnak, ügyeleti kocsit küldenek a beteghez, illetve életveszély esetén azonnal mentőt riasztanak - tájékoztatott Fehér László polgármester.  

Emlékeztetett: a celldömölki járás orvosi ügyeletének ellátását 1998 óta dr. Kovács Zoltán szervezte a Celli-Oxy Med Kft.-n keresztül, szerződése ez év június 30-án járt le. A legideálisabb megoldás az lett volna, ha július 1-től az új szervezeti forma szerint működik az ügyeleti ellátás, így azonban tovább is a járás 28 települését tömörítő Kemenesaljai Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Intézményfenntartó Társulásnak kell gondoskodni az ügyeleti ellátás megszervezéséről. Az pedig aa Népjóléti Szolgálatot bízta meg a feladat szervezésével.  

A városvezető elmondta: a celldömölki képviselő-testület és a szociális intézményfenntartó társulás többször ülésezett, és arról döntöttek: az ellátás megszervezéséhez szükséges többletforrást mindegyik település a saját költségvetéséből vállalja, így az eddiginél magasabb óradíjat tudnak fizetni. Erre szükség volt, mert egyébként nem lenne meg az a személyzet, amellyel biztonsággal lehet működtetni tovább az ellátást. Eddig a települések 25 forintot, júliustól 150 forintot fizetünk egy lakos után havonta. Ez az éves költségvetésünkben járási szinten 18 millió forint, Celldömölknek 7,5 millió forint többlet kiadást jelent a plusz öt hónapra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában