Tábor

2023.07.04. 14:38

Művészet-, mozgásterápia és betűgyűjtögetés – Kőketánc tábor Szombathelyen az óvoda-iskola átmenet megsegítésére - fotók

Július első hetében a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szombathelyi Tagintézményének dolgozói tartanak térítésmentes napközis tábort az ellátásukban részesült, leendő első osztályos gyermekeknek.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

Az iskolakezdés nagy változást hoz a gyermekek életében. Az óvodai élet után igazi kihívás az iskola követelményeihez való alkalmazkodás. Akkor is figyelniük kell, ha épp fáradtak, akkor is rajzolniuk, írniuk kell, ha épp nincs hozzá kedvük. Bármennyire is személyiség-központúak a tanító nénik, bármennyire is gyerekbarát környezetet próbál kialakítani az iskola, egy első osztályos kisdiáknak bizony időbe telik, míg megszokja, hogy a tanítási órák kötelezők, hogy feladatai vannak és a szülei is elvárásokkal indítják iskolába. Mint Palatin Krisztina gyógypedagógustól, a tábor fő szervezőjétől megtudtuk, a napközis tábor évek óta nagy népszerűségnek örvend a családok körében. Célja az, hogy előkészítse a gyermekeket az iskola órarendszerű élethelyzetére, felkészítse őket a tanórák közötti váltásokra és elősegítse a kívánt közösségi magatartást. 

Az élményorientált csoportos foglalkozásokat a szakszolgálatban dolgozó gyógypedagógusok és pszichológusok tartják. A táborban sokrétű foglalkozások fejlesztik a 28 gyermek azon képességeit is, melyek az írás- és olvasástanulás alapjait képezik, ezért a szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak a finommotorika, figyelem, észlelés és verbális képességek fejlesztésére. A kora reggeltől délutánig tartó napközis táborban hangtálterápiás, meseterápiás, zene- és művészetterápiás foglalkozásokon vesznek részt, de nem marad el a mindennapi testnevelés és éneklés sem. 

Betűgyűjtögető és számolóka foglalkozásokon készülnek elő a betűvetésre és a számolásra. Kézműves-foglalkozásokon erősítik ujjaikat és kreativitásukat. A város több intézményétől érkeztek programfelajánlások, így szerdán a Tűzoltóság épületébe is ellátogatnak, csütörtökön néptánc foglalkozáson vesznek részt. A tábor pénteken akadályversennyel zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában