Ez a kötelék azért egy életre szól

2023.07.17. 07:00

Negyvenhét évig volt testnevelő tanár, de egy percet sem tanított tornateremben

Kovács Attila negyvenhét évig tanított testnevelést és földrajzot első és egyetlen munkahelyén, Magyarlak-Csörötnek Általános Iskolájában. A közel félszáz év alatt soha nem tartott órát tornateremben, tanítványaival az iskola folyosóján és a kinti sportpályán dolgozott.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Kovács Attila tősgyökeres csörötneki, 1958 május másodikán született. Az általános iskolát helyben járta, majd Szombathelyre került a Kanizsai Dorottya Gimnáziumba, német nyelvi tagozatra. Első körben nem vették fel az egyetemre, akkor úgy döntött: képesítés nélküli nevelőként helyezkedik el. Így történt, hogy egy "gyorstalpaló" után tizennyolc évesen munkába állt Magyarlak és Csörötnek közös általános iskolájában. Közben adódott egy lehetőség, jelentkezett a pécsi főiskolára, ahol testnevelés és földrajz szakon végzett.

 - Soha nem tartottam órát tornateremben, ezen nagyon csodálkozik mindenki. Nekem a tornatermet világ életemben a folyosó jelentette, vagy ahogyan itt hívtuk: a zsibongó. Ehhez alkalmazkodtam én is, a gyerekek is. A labdás dolgokat eleve ki kellett zárni, hiszen a folyosó egyik oldala az utcafrontra néz, végig üveges. Így, amint lehetett, mentünk az iskola mögötti sportpályára. Volt úgy, hogy még december 15-én is kint dolgoztunk. A szigorú vonalat képviseltem, a fegyelmet meg tudtam tartani. Az elvem az volt: inkább kint dolgozzunk húsz percet, mint bent a poros levegőben negyvenötöt. 

Profilunk főleg a kézilabda volt, de amikor a létszámunk lecsökkent, kénytelenek voltunk kosárlabdára váltani. Az udvaron a kör futópályát én alakítottam ki, ugyanígy a mászóállványt is, így azt hiszem, van nyoma annak, hogy itt voltam. Voltak eredményeink is, főleg a terematlétikai versenyeken, általában a helyből ötösugrásra specializálódtunk. Volt olyan gyerek, akinek rövid volt a 13 méteres folyosó, szőnyeget tettünk a falhoz, nehogy kivigye. Az a gyerek szépen meg is nyerte a megyei versenyt annak idején. Csendben dolgoztam végig, nem szerettem a felhajtást - mesélte Kovács Attila, akinek dédapja tizenhárom évig tanított ugyanabban az iskolában, ahol ő.  

A tanár úr két évvel ezelőttig közalkalmazott volt, utána iskolájukat átvette a Szombathelyi Egyházmegye, amit mindenképpen pozitív irányú változásként értékel. - Családias kis iskola vagyunk, a vezetőség is mindent megtesz a gyerekekért - fűzte hozzá a pedagógus, aki a tanév végén nyugdíjba vonult, egyúttal megkapta a katolikus köznevelés legrangosabb elismerését, a Szent Gellért-díj arany fokozatát, amelyet a szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyházban vehetett át. 

-Meglepetés volt a díj, nagyon sokan megkaphatták volna rajtam kívül Vas vármegyében. Talán az éveim nyomtak sokat a latban, 46 évet és 300 napot tanítottam május másodikai születésnapomig, de a tanév végéig még maradtam, hogy a kollégáknak könnyebb legyen. Az emlékérem és oklevél mellé anyagi elismerés is járt, ennek egy részét egyházi célra ajánlottam fel. A nagyapám testvére, Kuntár József Nardán volt plébános, katonai lovaskocsival taposták el. Nemrégiben tudtam meg, hogy felújították a sírját, ehhez járultam hozzá - mondta Kovács Attila, akinek neje is pedagógus volt, most ment nyugdíjba ő is, a csörötneki óvodából. Két fia közül az egyik jogász Szombathelyen, a másik mérnök Budapesten. Két unokája is van, kettő pedig most van útban. - Úgy érzem, teljes volt az életem. Biztos, hogy vissza-visszajárok az iskolába, mert ez a kötelék azért egy életre szól. Nem egy esetben három generációt is tanítottam egy családból. Megszólítanak, rám kiabálnak az utcán, még mindig tanár úrnak hívnak, bevallom jól esik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában