Hagyományteremtő szándék

2023.07.09. 14:18

Sikeres volt az első tócsni fesztivál Petőmihályfán: cukkinist, sárgarépást és halasat is kínáltak

Hagyományteremtő szándékkal rendeztek tócsni fesztivált Petőmihályfán, a helyi értéktárat is bemutatták szombaton.

Tömböly Ágnes

Forrás: VN

A Petőmihályfán élők régi álma vált valóra: első alkalommal rendeztek tócsni fesztivált július 8-án. - Nem titkolt szándékunk a hagyományteremtés, minden év júliusának második hétvégéjén szeretnénk ezt a programot megrendezni - tudtuk meg Budai Győzőné polgármestertől. - Bemutattuk a helyi értéktárat is, hogy a fiatalok is megismerhessék azokat a népi használati eszközöket, amik az elmúlt években a helyiek házaiból, padlásairól előkerültek - tette hozzá. 

A rendezvényen részt vett Kevy Albert, a Vas Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke és Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke is. 

- A burgonya számtalan recept alapja - mutatott rá V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője megnyitó beszédében. Majd úgy folytatta: - Ezek közül való a tócsni is. Mindenki ismeri, szereti, jó étvággyal addig eszi, amíg el nem fogy a tálból. Készülhet aludttejjel, tejföllel, hagymával, sütőben sülve és olajban sütve. A valaha szegények eledelének tartott étel ma már inkább divatos, megbolondított változatai pedig újdonságnak számítanak - mondta el. 

Forrás: VN

Petőmihályfán a hagyományos fajta mellett pirított szalonnás, cukkinis, sárgarépás és halas tócsnit is kínáltak: mind egy szálig elfogyott. Citerások, hastáncosok műsorát élvezhette a közönség, egy retró autót is megtekinthettek, miközben szólt a retró és a mulatós zene. Fergeteges hangulatban tartották az első petőmihályfai tócsni fesztivált. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában