Tüzelésükkor méreganyagok szabadulnak fel

2023.07.26. 07:00

Vasúti talpfákat osztogattak tüzelőnek rászoruló családoknak az egyik vasi településen - utánajártunk

Vasúti talpfák kerülhettek rászoruló családokhoz az egyik vasi településen – kaptuk a hírt egy olvasónktól. Utánajártunk.

Óvári Gábor

A vasúti talpfák cseréjéről, kezeléséről megkérdeztük a MÁV-ot, még nem kaptunk választ

Fotó: Szendi Péter

Olvasónk a levelében azt írta: úgy tudja, hogy az egyházashetyei önkormányzat vasúti talpfákat osztogatott az embereknek, pedig ezek a faanyagok veszélyes hulladéknak számítanak, és ezt ő hivatalos helyen – a sárvári tisztiorvosi szolgálatnak – is jelezte. A levélíró szerint a vasi faluban „folyamatosan hordják el az emberek a vasúti talpfákat és mindenféle vegyes hulladékot”, az önkormányzat pedig nem reagál a bejelentésére, a polgármester szabadságon van. A levélíró úgy fogalmazott: sajnálatos módon „egy lakos problémája a környezetvédelem és a hulladékgazdálkodás”. 

Megkerestük az ügyben Zolnai Attila polgármestert, aki már hallott az esetről. Mint mondta, egy magánszemély akciójáról volt szó, aki házat vásárolt a faluban, és az épületben lévő nagy mennyiségű tűzifát ajánlotta fel rászoruló családoknak ingyenesen. Az új lakó az önkormányzatot azzal kereste meg, hogy adják meg néhány nehéz helyzetben lévő család elérhetőségét, akiknek ezzel a gesztussal segítene a téli szezonban. 

A polgármester hozzátette: tűzifáról van szó, amely között valóban volt néhány vasúti talpfa is. Az önkormányzat annyiban vett részt az akcióban, hogy a felajánlónak megadta néhány falubeli család elérhetőségét. De nem osztogatott talpfákat, ugyanakkor a magánszemélytől valóban bárki átvehetett ilyen anyagot, amit a tapasztalatok alapján legtöbben tüzelőnek használnak. 

A régi, veszélyes hulladéknak számító talpfák cseréjéről és kezeléséről megkérdeztük a MÁV illetékeseit is, lapzártánkig azonban nem érkezett válasz. A vasúti talpfákról tudni kell, hogy világszerte veszélyes anyagnak minősülnek, mivel ezeket a síneket tartó elemeket kátrányos-olajos kezelésnek vetik alá, hogy tartósak maradjanak. Elbontásuk után a veszélyes hulladék kategóriába kerülnek, így kezelésük és feldolgozásuk speciális eljárást igényel. Az interneten még mindig virágzik ezek kereskedelme, sokan kínálnak talpfákat eladásra. A felhasználása sokrétű lehet, kertben vagy a fűtésben. Ez utóbbi veszélyesebb, hiszen az égés során felszabaduló kőolajszármazékok vegyületei mérgezőek lehetnek. A vasútvonalak nagy részén ma már betonlécekre cserélték a régi talpfákat, ugyanakkor rendszeresen kerülnek kereskedelmi forgalomba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában