Helyi közélet

2023.07.21. 18:30

Vérszívók: nem csak nyári veszély

Sokakban él a tévhit, hogy csak nyáron találkozhatunk kullancsokkal, de a kis vérszívóknak nincs konkrét időszaka. Milyen betegségeket terjeszthetnek, és hogyan védekezhetünk ellenük? Dr. Wächter Walter megyei tiszti főorvost kérdeztük.

Polgár Patrícia

Az enyhe telek miatt ma már az év bármelyik szakaszában számíthatunk a kullancsok megjelenésére, nemcsak az erdőt járva, de akár a saját kertünkben is. A két legelterjedtebb, emberekre veszélyes, a kullancsok által terjesztett betegség a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór – tudjuk meg a tiszti főorvostól, aki a betegségek tüneteiről is beszélt. – Az agyvelőgyulladás az esetek többségében tünetmentes, ritkán enyhe, influenzaszerű tünetekkel jelentkezik, majd a panaszok megszűnnek. Azonban minden ötödik fertőzöttnél jön egy második szakasz, ami lázzal, központi idegrendszeri tünetekkel, agyvelő- és agyhártyagyulladással járhat. Létezik ellene védőoltás, amit azok számára, akik sokat járnak az erdőkön, mezőkön, kifejezetten ajánlani szoktunk. A Lyme-kór legjellegzetesebb tünete a vándorló bőrpír, ami 7-10 napos lappangási idő után a csípés helyén jelentkezik. Mindig egy kis kerek folt formájában kezdődik, ami a széleknél terjed, a közepén elhalványul, jellegzetes gyűrűt formálva. Védőoltás nincsen ellene – tudtuk meg. Wächter Walter arról is beszélt, hogy a lakott területek zöldfelületeire nagyrészt a kutyák hurcolják be az apró vérszívókat, ezért különösen fontos a kullancs elleni védelmük és rendszeres átvizsgálásuk. – Mi, emberek pedig, ha erdei túrát teszünk, használjunk riasztószereket, öltözködjünk hosszú szárú, világos ruházatba, amelyen előbb észreves - szük. Fontos, ha már a bőrünk alá fészkelte magát, mielőbb távolítsuk el csipesszel úgy, hogy a testét ne nyomjuk össze. Ne próbáljuk fullasztani, mert az öklendezést vált ki belőle, azzal pedig a fertőzést segítjük – tanácsolja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában