Az utolsó simítások

2023.08.15. 18:02

Kezdődik a történelmi időutazás: itt vannak a legfrissebb hírek a 22. Savaria Történelmi Karneválról

Holnaphoz egy hét múlva ismét felölti római ruháját a város: négy napon át 29 helyszínen közel háromszáz programmal várják a látogatókat Közép-Európa legnagyobb historikus fesztiváljára. A szervezők az utolsó simításokat végzik, az újdonságokat sajtótájékoztatón ismertették kedden.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Begördült az útlezárásokhoz szükséges táblákat szállító teherautó Szombathelyre, ezzel több hónapnyi háttérmunka és szervezés után látványosabb szakaszába érkeztek a 22. Savaria Történelmi Karnevál előkészületei. Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Kft. ügyvezetője elmondta: a következő napokban folyamatosan érkeznek a beszállítók, elkezdik építeni a pavilonokat, összerakni a mobil lelátókat. A belvárost augusztus 21-én, hétfőn este lezárják. Az ott lakókat kérik: aki még nem igényelt behajtási engedélyt, ne halassza az utolsó pillanatra. 

- Ez az a fesztivál, ahol megfér egymás mellett a múlt tisztelete és a könnyed kultúra - fogalmazott Horváth Soma alpolgármester, aki a testvérvárosokból érkező karneválozók sorát ismertette. - Az együttműködések erősítése és keresése is része a programnak - húzta alá. 
Gayer-park, ahol mindenki gyereknek érezheti magát 

A korábbi évekhez hasonlóan a Gayer-park ismét gyermekparadicsommá változik a fesztivál ideje alatt. - A gyerekek a jövő karneválozói. Mindig ügyeltek arra, hogy a fellépők magas nívót képviseljenek, idén sem lesz ez másként: a színpadi program mellett rengeteg foglalkoztató várja a legkisebbeket. Lehet csónakázni a Gyöngyösön, tüzet oltani, ügyességi versenyeken részt venni, kézműveskedni, csúszni-mászni, és mivel a hagyományőrző légiósok egy csoportja idetelepül, testközelből megismerhetnek a római fegyverekkel, páncélosokkal, életmóddal – sorolta Grünwald Stefánia, aki kiemelte: szombat délutánra gyermekfelvonulást is terveznek hintóval és pónikkal. Esténként a felnőtt gyerekeket utcaszínházi előadásokra várják a helyszínre.  

Tere és kenyere is lesz a bajnokoknak 

Új helyszínként debütál a Bajnokok tere a városháza előtt. Többek között a Falco KC is csatlakozott a kezdeményezéshez. Gráczer György ügyvezető azt mondta: ez jó alkalom lesz arra, hogy ismét találkozzanak a szurkolókkal, akik a kritikus pillanatokban 6. játékosként mindig velük voltak. Délelőttönként ügyességi játékokra várják a karneválozókat, délutánonként lesz lehetőség beszélgetni, fotózkodni a bajnokcsapat és a stáb tagjaival. 

A Roznár Kenyérház adalékanyag-mentes kovászos technológiával süti ki a Bajnokok kenyerét, amely mely kosárlabda alakú lesz és egy ötszögletű bevágás teszi egyedivé. Emellett készülnek egy meglepetés változattal is, azt a baj­nokok fitt kenyere néven lehet majd megtalálni a Roznár kenyérház pultjánál - mondta Roznár Petra ügyvezető. 

Felvonulás kicsit másképp 

A menet elején ezúttal nem Claudius császár, hanem egy győztes hadvezér halad majd különleges, erre az alkalomra, kézzel készített tógájában - jelentette be Szabadfi Zoltán szervező, aki hangsúlyozta: a római életérzés és gondolkodásmód megidézése a legfőbb céljuk. A Történelmi Témaparkban egyébként mintegy háromszáz hagyományőrző csapattal találkozhatnak az érdeklődők - mindezt a tanítva szórakoztatás jegyében.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában