Együttműködés

2023.08.31. 12:14

Tizenöt éves partnerségüket ünnepelték a bajtársi egyesületek

Tizenöt éves az együttműködés a Kőszegi Nyugállományúak Egyesülete és az ÖKB, az Osztrák Bajtársi Szövetség wörterbergi szervezete között – ezt ünnepelték szerdán a tagok a Jurisics-vár KÖSZHÁZ-ban.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

Az ostrommegemlékezés után a KÖSZHÁZ-ba vonultak az ünnepségen és a koszorúzáson közreműködő magyar és osztrák bajtársi egyesületek. A találkozó kezdetén Básthy Béla polgármester köszöntötte a mintegy félszáz megjelentet, majd Hernigl László ny. főtörzszászlós, a Kőszegi Nyugállományúak Egyesületének elnöke mutatta be a jelenlévőket, köztük Josef Fürbass-t, az ausztriai ÖKB wörterbergi elnökét; Kurt Wagner wörterbergi polgármestert, Marianne Hackl alpolgármestert; Ernst Feldnert, a Burgenlandi Bajtársi Szövetség vezetőjét; László Attila nyugállományú alezredest, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Nyugat-Dunántúli Régiójának vezetőjét, valamint Dumovits István plébániai kormányzót, aki ugyancsak elfogadta meghívásukat. Az eseményen jelen volt Hidvéghi Balázs Európai Parlamenti képviselő is.

Senki sem érkezett üres kézzel a találkozóra: a felek ajándékokat, okleveleket, emlékplakettet adtak át egymásnak a régi barátság tiszteletére, és kölcsönösen ígéretet tettek a folytatásra. Végül egyperces néma felállással emlékeztek Friedrich Scheubreinre, aki az idén augusztusban hunyt el – ő kezdeményezte annak idején a kapcsolatfelvételt a burgenlandi és a nyugat-magyarországi bajtársi egyesületek között.

Hernigl László kérdésünkre elmondta, a kezdetektől évente három-négy alkalommal találkoznak, hol Kőszegen, hol Vörthegyen (Wörterberg). Jelen vannak egymás beszámolóin, ünnepein, a látogatások színesítik egyesületi életüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában