A nyitott piacok napja a vásárcsarnokban

2023.09.22. 19:03

Az almával a középpontban: dióval, magában, rétesbe, kompótnak, gyümölcslének - fotók

Izgalmas programokkal, börzékkel, kóstolókkal várták az érdeklődőket pénteken a vásárcsarnokban.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Az egész napos rendezvényt a nyitott piacok napja elnevezésű országos kezdeményezéshez kapcsolódóan szervezték meg – az almával a középpontban. Dióval megbolondítva, illetve hagyományosan, magában került az alma a rétestésztába, amelyet Újperinten, házias jelleggel készítettek, és amelyet Farkas Andrásné kínált a látogatóknak. Az alkalomra megnyílt vendéglátói teraszon fogyott az almafröcss, de a legtöbben azért jöttek, hogy almát vásároljanak. A kondorfai Debreceni Tibor standjánál például többfélét is találtunk az ősz jellegzetes, népszerű gyümölcséből: goldent, gálát, mutsut – utóbbi nyersen fogyasztva, sütve és kompótnak készítve is kiváló. 

Megtudtuk: többen kérnek segítséget a vásárlás során, mert nyersen inkább az édes, pitébe a savanykásabb fajta a népszerű. Az alma kilóját átlagosan 450-550 forintért kínálták a kereskedők, őstermelők. Almáslepényversenyt és borvásárt is rendeztek, az érdeklődők bekukkanthattak a kulisszák mögé, a Szova Zrt. pedig a fenntarthatóság jegyében szervezett kreatív programokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában