Lelki iránytű

2023.09.21. 19:20

Megemlékezés a Trianoni Emlékkeresztnél Celldömölkön - fotók

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a Trianoni Emlékkereszt felállításának évfordulóján Celldömölkön, csütörtökön. Az ünnepi hangulatot a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör előadása alapozta meg.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Giczi Sándor

Az emlékműavatás - 1934 - óta eltelt időben sok ezren jöttek el a Ság hegyre emlékezni, ide a kereszt lábához, amelyet Kemenesalja népe állított, emlékezve arra a fájdalomra, amely Magyarország megcsonkításával járt. A Ság hegyi emlékkereszt az elmúlt évtizedekben zarándokhellyé vált - fogalmazott köszöntőjében Fehér László, Celldömölk polgármestere. Később így folytatta: - Nekünk, akik ideszülettünk e tájra, a Ság hegy környékére, nekünk a kereszt mindennapjaink része, emlékezésre szólító szimbólum, amely nap mint nap emlékezetet bennünket arra, mit jelent itt magyarnak lenni.  

Dr. Lenner Tibor, a megemlékezés szónoka, az ELTE BDPK igazgatója úgy fogalmazott: - A békekötés megszületésének pillanatától tudjuk, Trianon igazságtalan béke volt. Tudták ezt azok is, akik tető alá hozták. Tudta mindenki, még a béke haszonélvezői, csehek, szlovákok, románok és szerbek is. Tudta és tudja mindenki. A békék sosem igazságosak, a feltételeket a győztesek diktálják. 

 


 

 

  • Mi nem valamiféle sértettségből nem fogadjuk el Trianont, hanem azért, mert nem tehetünk mást. Nemcsak 1100 éves múltunk kötelez erre, a megpróbáltatásaink ellenére is fennmaradt államalkotó tudatunk, hanem a folyamatos kultúránk, változatlan identitásunk, olykor csorbuló, de néhány évet leszámítva ezeregyszáz éve töretlen szuverenitásunk is. Mindennek kifejezője Magyarország legmagasabb trianoni keresztje, itt, Kemenesalja központjában a 279 méter magas Ság hegy tetején, amit 14 évvel a trianoni szerződés után állított fel „Kemenesalja népe” - hangsúlyozta. Majd hozzátette: - a Trianoni kereszt nekünk kemenesaljaiaknak lelki iránytűként szolgál. Ha lenézünk innen Vas vármegyére, akkor értjük meg ennek a helynek a szakralitását. 
     

 

Ez a szellemiség képes ma is emberek széles közösségeihez eljutni, politikai akaratot formálni és anyagi erőforrásokat megnyitni. Éppen úgy, mint az 1930-as években itt, Kemenesalján is. Így nyer értelmet a Nemzeti Összetartozás napja, töltődik meg tartalommal a Határtalanul program szervezése az iskolákban, így érthetjük meg a jelentőségét annak, hogy az Országgyűlés törvényben adott állampolgárságot elszakított honfitársainknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában