Remek hangulatban

2023.09.09. 17:41

Székelykáposzta, bigosz és szarvasragu káposztás tócsnival - tizennégy csapat nevezett a Káposztafőző Fesztiválra Felsőberkifaluban - fotók, videó

Igazi nyárias időben, remek hangulatban telt a Káposztafőző Fesztivál és Közösségi Nap Felsőberkifaluban. A hagyományos káposztás ételek mellett ínycsiklandó különlegességeket is főztek a csapatok.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Komoly múltja van a káposztás rendezvénynek, az idén már tizenharmadik alkalommal tartották meg a Körmendhez tartozó településrészen. A program szervezésben Havasi Anikó és Stránczli Attila vállalt nagy szerepet. Tizennégy csapat nevezett a főzőversenyre, a bejárattal szemben, a kultúrház árnyékában Solti-Takács Anita és csapata fogadta a vendégeket, bemelegítésként káposztás csigát lehetett náluk kóstolni. Bográcsukban sólet készült, úgy, ahogyan, kell. A csapattagok elmondása szerint ugyanis a sólet úgy az igazi, ha héjában belefő a tojás. 

Nagy Istvánék rutinos egységet alkottak idén is, kétféle étellel készültek: a káposztás tarját juhtúrós sztrapacskával tálalták fel, mellette hagyományos székelykáposztát is főztek. A szomszédvári - horvátnádaljai - különítmény bőrös császárt sütött, amihez káposztát kínált. A Haraszti hetvenkedők sem hiányoztak a főzőversenyről, Bálint Csaba és csapata izgalmas étellel rukkolt elő: a sült kacsacombot káposztás cvekedlivel, valamint birs-, és chililekvárral bolondították meg, utóbbi Erdélyből való, édes is, csípős is, igazi kuriózum. A második fogás - mondjuk így - Somogyi káposztás béles volt Bözsi módra. A szomszédos standnál bigosz, vagyis lengyel húsos káposzta főtt a bográcsban, ennek elmaradhatatlan hozzávalója az erdei gomba - jelen esetben a vargánya- ,valamint az aszalt szilva. 

Urbán Beatrix és Stránczli Nóra olyan szarvasragut készített, hogy mindenki megnyalta utána a tíz ujját, a ragu káposztás tócsniba burkolva került a zsűri elé. Stránczli Ottó a hagyományosra esküdött, köcsögös káposztás babot főzött. Csinaj kapitány és csapata szintén a tradicionális vonalat vitte igen jól sikerült székelykáposztájával. Havasi Anikóék őrségi babos káposztát kínáltak a zsűrinek, amelyben dr. Szabó Barna önkormányzati képviselő, Németh Lacika zenész és a tatai Horváth Róbert, a felsőberkiek nagy barátja foglalt helyet.

A rendezvényen - Bebes István polgármester távollétében - dr. Szabó Barna köszöntötte a vendégeket. - Több, mint tíz éve volt, amikor Csák Tamás barátom felhívott, hogy lesz egy főzőverseny Felsőberkiben, amit a "káposzta köré" szerveznek. Nagyon jól sikerült az első alkalom, a rendezvény időközben kinőtte magát, hagyománnyá vált, köszönhetően a közösség példamutató összetartásának. Körmend város képviselő-testülete előtt már ott van a javaslat, hogy a Káposzta Fesztivált felvegye a helyi értéktárba, a döntés erről októberben születik meg - mondta. 

Vilics Zsolt bemutatta páratlan motorfűrész gyűjteményének néhány darabját, ezek közül egypár fel is "bőgött" a rendezvény során, a tulajdonos ugyanis bemutatót is tartott.

A sportos megmérettetések után a billentyűk ura lépett színpadra Németh Lacika személyében, aki mi mással nyithatta volna a műsorát, mint azzal: Káposzta, káposzta, téli, nyári káposzta, édesanyám háza nálam nélkül, de árva...

A gyerekeket az Avalon Színház szórakoztatta, majd operett műsorral érkezett a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház két művésze, Jurina Beáta és Szilinyi Arnold. Este a Spektrum zenekar szórakoztatta a felsőberkieket és vendégeiket, akik igencsak megadták a módját a mulatozásnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában