Helyi érték

2023.10.14. 13:43

A körtemplomtól a sudlicáig - A Vas Vármegyei Értéktár Bizottság 18 előterjesztésről döntött

Rendkívüli esemény volt a Vas Vármegyei Értéktár Bizottság üléseinek sorában, hogy a napokban 18 előterjesztés került eléje megvitatásra.

Merklin Tímea

Fotó: MT

Döntésük alapján bekerült a Vas vármegyei értékek közé Lancsics Bonifác tevékenysége és a nevéhez köthető „Boldogasszony Anyánk” himnusza, és Németh Tibor könyvtárigazgató kérése nyomán megadja a támogatást: javasolni fogja a kiemelt nemzeti értékké felterjesztéséhez.

Bekerült továbbá Gazdag Erzsi emlékezete, a vasi dödölle, az annunciáta nővérek szellemi öröksége, Békássy Ferenc emlékezete, a pápoci körtemplom, Dukai-Takách Judit emlékezete, a váti Szentkút, a herényi virágkertészet hagyománya és a Herényi Virágút, a horvátzsidányi Peruska Mária-kegyhely.  

Fotó: MT

A bizottság a „Sárvári Gyógyfürdő” című beadvány vármegyei értéktárba kerülését támogatta, ugyanakkor a Vas vármegyei fürdőkultúra egységes szerkezetbe dolgozását tervezi.

 

Bekerült a vasi értéktárba a kalinkó, a hagyományos Vas vármegyei lakodalmas sütemény, de azzal együtt kapott támogatást, hogy a Vas vármegyei jellegzetes népi ételeket majd egy kategóriába tömörítik. Abba kerülhet majd be az őrségi vargányás hajdinaleves és a  sudlica, a szentpéterfai sütemény, amelyeket önálló vasi értékként nem határoztak meg, így maradtak egyelőre helyi értékek.  

 

Nem lett Vas vármegyei érték a Himfai Környezetvédelmi-tó, a Pinka folyó és az őrimagyarósdi vár sem, így maradtak a helyi értékek szintjén.

 

A bizottság a Kis-Somlyó, a Szentgyörgyi Horváth család emlékezete című beadványok vármegyei értéktárba kerülését egy későbbi bizottsági ülésen átdolgozva fogja megtárgyalni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában