Előbb a vetés, aztán az aratás

2023.10.25. 07:00

A Sári házaspár a mérnöki munkát váltotta fel a csendes őrségi életre

Sári Csaba és felesége, Boglárka 2020-ban költözött Kerkáskápolnára. A kis őrségi faluban kezdtek új életet.

Tóth Judit

Csaba és Boglárka gazdaságának fő profilja a zöldségtermesztés

Fotó: Szendi Péter

Kerkáskápolnán nyugodt szívvel lehet beszélgetni az út szélén is, kevés az autó. Alapjában véve csönd van, de azért a kutyák jelzik, hogy van itt élet. Az Őrség pereme ez, Vas és Zala vármegye határa, ha a „hétvégi” lakók is hazajönnek, akkor sincsenek százan a faluban. A masszív lakosság alig több, mint ötven. A házi kedvencek komolyan veszik az őrző-védő feladatot Sári Csabáéknál is, négy eb hallatja a hangját, ad jelet magáról, amikor megérkezünk. 

Panka fajtáját tekintve havannai pincs, Pepe jó bőrben lévő francia buldog. Velük él egy „háztartásban” a két nagy testvér, Polli és Hópihe, utóbbi nagy részben kuvasz, annak minden előnyös tulajdonságával együtt. A harmincas évei derekán járó házaspár, Sári Csaba és Sári-Szalai Boglárka 2020-ban költözött Kerkáskápolnára. Csaba bajai származású, Boglárka bajánsenyei, utóbbi miatt esett a választás a kis őrségi falura. Mindketten környezetmérnöknek, majd minőségirányítási szakmérnöknek tanultak, a diploma után multiknál helyezkedtek el. 

– Mérnökként kezdtem, majd termelésvezető lettem, de nem jött be az az életforma. Éles váltással szálltam ki a mókuskerékből, hogy gazdálkodni kezdjek. Nem voltam teljesen rutintalan, nagyszüleimtől tanultam ezt-azt, nekik Mélykúton volt kisebb gazdaságuk, főként gyümölcsökkel, a papám borászkodott is – meséli Csaba. Sáriék német tulajdonostól vásárolták meg a kerkáskápolnai családi házat, amely korábban szálláshelyként üzemelt. 

Fotó: Szendi Péter

Söptéről költöztek az Őrségbe, jelenleg 40 hektár rétet kaszálnak, és nagyjából 12 hektár szántót művelnek, emellett van még 2500 négyzetméternyi fóliasátruk, amelyet tavaszra szeretnének újabb 800 négyzetméterrel bővíteni. A család fő profilja a zöldségtermesztés, burgonyát, hagymát, uborkát, paradicsomot, paprikát, cukkinit, padlizsánt termesztenek nagy mennyiségben, mellette kisebb tételben zellerjük, póréhagymájuk, tökféléjük is van. Hortobágyi őshonos rackát tartanak, azt mondják, ez a fajta kevésbé kényes, ráadásul nagyon jó minőségű a húsa. Édeskés, hasonló a vadhoz. Jövőre szeretnének sertéseket nevelni, de csakis saját „felhasználásra”. 

– Sokan kérdezik tőlünk, hogy miért döntöttünk a gazdálkodás mellett. Ennek tényleg egyszerű oka van: a multiknál megtapasztaltam, hogy nem jó irányba megy a világ. Most a magunk urai vagyunk, de nem mondom, hogy könnyű. Rengeteg munkával és anyagi ráfordítással jár, de nem bántam meg a döntésemet egy percig sem. Az idei év jobb volt, mint a tavalyi, de láttam, miben tudnánk fejlődni – mondja Csaba, aki sok mindennek utánaolvasott, mielőtt belevágott új életébe. 

A családtagok segítenek a gazdaságban, sőt a barátok is jönnek, erre nem lehet panasz. Csabáéknak két fiuk van, Olivér hatéves, most kezdte az általános iskolát a pár kilométerre lévő Bajánsenyén, Alex tíz hónapos, Boglárka vele van otthon. A falusi gazdálkodó lét nem szokványos, itt nincsenek szabadnapok és ünnepnapok. Ennek ellenére jut idő mindenre. Most szedik ki az uborka „maradványait” a sátorból, helyére hónapos retek és újhagyma kerül. A talaj-előkészítés és az őszi vetés most van folyamatban, aztán egyből ráfordulnak a favágásra, mielőtt beköszönt a tél. A hidegebb hónapokat karbantartással töltik, sokszor volt nagy szél idén, megtépázta a sátrakat. Ráadásul két újabbat is fel kell állítani. Faluhelyen ideje van mindennek. Előbb a vetés, aztán az aratás. Egyszerű, de szép.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában