Régi hagyomány

2023.10.28. 16:15

Honnan van a halloween? - A választ ne hamarkodjuk el!

Füstös szemek, véres lepedő, denevér a hajban, világító tök. Halloween. Az angolszász kultúra eme régi hagyománya Magyarországon is hódít, és nem csupán a kisgyerekek körében.

Vaol.hu

Forrás: MW-archív

Maga a szó az “All Hallows Eve” kifejezésből ered, ami annyit jelent: minden szentek estéje. Sokan kapásból Amerikához kötik, valójában az ősi, kelta hagyományokig nyúlik vissza ez az eredendően pogány ünnep. A kelták szerint október 31-én elmosódnak a túlvilág és evilág határai, a természetfeletti lények közöttünk bolyonganak, ezért az élők különféle ijesztő maskarákba bújva, lámpást gyújtva próbálják kicselezni és megtéveszteni az ártó szellemeket. 

A hazánkban is gyökeret eresztett Halloween napján töklámpás kerül a kerítésoszlopra, rémisztő jelmezt húz idős és fiatal, hogy elijesszék a gonosz kísérteteket. 

Mivel a köztudatból nehéz kisatírozni a nem keresztény ünnepeket, így IV. Gergely pápa 835-ben elrendelte, hogy „a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek” emléknapja november 1-je legyen.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában