Szemle

2023.10.27. 11:03

Különlegesség a szemlén: mintegy 14 kilogrammot nyom a barkás trófea - A Farkas-erdő szívében jöttek össze a vadászok

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Vas Vármegyei Trófeaszemlét a Káld-Hidegkúti Ökoturisztikai Központnál, a Farkas-erdő szívében. A vármegye vadásztársadalmának szakmai seregszemléjén 14 vadászatra jogosult 140 trófeáját láthatták az érdeklődők.

Vaol.hu

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A trófeamustrát a Vasi Vadászkürt Együttes játéka nyitotta meg. A vadásztársakat, a vadászatra jogosultakat, a hazai és külföldi bérvadászokat, a megjelenteket Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntötte elsőként. Szólt arról, hogy a megye 46 ezer hektár állami erdeit kezelő társaság az 53-ból 6 vadászterületen gazdálkodik. 

A trófeamustra társszervezőjeként a vármegyei vadászkamara elnöke, Gagyi István kiemelte, a kiállított agancsok is azt mutatják, hogy a vasi vadászatra jogosultak jól, szakszerűen végzik a vadgazdálkodást. Nagy jelentősége van ennek a trófeaszemlének, hiszen a vármegye aránylag kis területű a többihez képest, a vadászlétszám is alacsonyabb, mégis szép eredmények születtek idén is - olvasható a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Közösségi oldalán közzétett beszámolóban.

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

 A szeptemberben kezdődött gímbika vadászati idény eddigi eredményeit Szalai Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője ismertette. A hatóság által jóváhagyott éves vadgazdálkodási terv a megyében összesen 1708 gímbika elejtését írja elő. Október 18-ig az 53 vadászatra jogosult 760 trófeáját bírálták el. Ebből 61 százalék az érmes arány. 

Vasban a bőgés idején elejtett legerősebb trófea 13,82, a második helyen végző 13, a harmadik pedig 12,98 kilogrammos. Elhangzott: az idős és középkorú elejtett bikák trófeasúlya 2020-tól folyamatosan csökken. 

 A Szombathelyi Erdészeti Zrt. által kezelt hat vadászterületen eddig 155 gímbikát ejtettek el a vadászok, ezek közül 74 trófeát láthatott a közönség, köztük egy különlegességet is: egy valószínűleg hormonproblémával küzdő bika 13,90 kilogrammos barkás trófeáját. Ezt a szarvast a nádasdi vadászterületen Viserálek Martin kerületvezető vadász kísérésében egy német vendégvadász ejtette el.  

 A Vas vármegyei trófeaszemlék elmaradhatatlan vendége  Erdélyi Tamás többszörös szarvasbőgő bajnok, akinek bemutatója ezúttal is közönségsiker volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában