Avató

2023.10.08. 07:45

Leleplezték vitéz Lakatos Ferenc ezredes emléktábláját Rábahídvégen - fotók

Ünnepélyesen felavatták szombaton a rábahídvégi születésű vitéz Lakatos Ferenc ezredes (1893-1970) emléktábláját a templomdombon, a Hősök keresztjén.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

Az önkormányzat, a Vitézi Rend és a Szent György Lovagrend szervezte az ünnepséget, melynek első állomásán, a templomdombon Borsits Zoltán polgármester köszöntötte az ünneplőket. Mint mondta, nagy örömmel fogadta Kovács Jenő, a Vitézi Rend Vas-Veszprém-Zala megyei törzskapitánya megkeresését, aki beszélt neki vitéz Lakatos Ferenc ezredesről. A település 1. és 2. világháborúban hősi halált halt lakóinak neve szerepel a Hősök keresztjén – ott kapott helyet a rábahídvégi születésű ezredes emléktáblája is.

Vitéz lovag Kovács Jenő a helyszínen az ezredes életútjáról egyebek mellett elmondta: 30 hónapot töltött a fronton. Épségben, kisebb sebesülésekkel túlélte, megkapta az Arany Vitézségi Érmet. Mint ilyet már nem vitték el az olasz frontra 1917-ben, ezek után Nagyszebenbe került. 1918 novemberében kulcsszerepe volt a magyar csapatok Nagyszebenből való rendezett visszavonulásának. Később is a katonai pályán maradt. 1938-ban, már őrnagyként Sopronban beszédet mondott Hitlert ostorozva, amiért az nem adta vissza az elcsatolt nyugat-magyarországi részeket. Ezután 48 órán belül átvezényelték Karcagra, a 10. gyalogezred III. zászlóaljához. 1944-ben, már ezredes rendfokozattal, aktivizálták. A 12. tartalékhadosztály parancsnoka lett 1945. február 11-én este, a kitörés kezdetén, és megtagadta a kitörési parancsot. Hadifogságba került, ahonnan 1948 júliusában szabadult. 

– Vitéz Lakatos Ferencre büszke lehet Rábahídvég, Vas vármegye és a Vitézi Rend is – mondta a szónok, és kiemelte, hogy családja őrzi az ezredes emlékét: az ünnepségen mások mellett részt vett Katona András építészmérnök, Vitéz Lakatos Ferenc dédunokája és Újfalusi Antal Gábor, az ezredes veje is.

A Bertha György Művelődési Házban folytatódott az ünnepség, ahol Fülöp András a Szent György Lovagrend és a Grádics Egyesület nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Emlékező beszédében egyebek mellett elmondta: közel 15 éve foglalkozik az 1. világháborúval. A munka egyik részeként az egyik legértékesebb kitüntetés, az Arany Vitézségi Érem tulajdonosait kutatja, így jutott el Vitéz Lakatos Ferenc életrajzának, hőstettének feldolgozásához.

Babos Sándor őrnagy, a Magyar Honvédség 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője emlékeztetett: történelmünk bővelkedik olyan korszakokban, amelyek hazánk sorsának alakulásában mérföldkőnek bizonyultak. A történelmi események mellett emlékeznünk kell e vérzivataros idők meghatározó személyiségeire is. Minden közösségnek meg kell találni azokat a pontokat, amelyek lehetővé teszik a múlt, a jelen és a jövő közötti egymásra épülést: ilyen vitéz Lakatos Ferenc szülőhelye is. Az ezredes az esküjéhez híven szolgálta hazáját, bizonyította hazafias bátorságát, számos kitüntetést szerzett. Rábahídvég lakóinak és az utókornak azt üzeni: a mindennapok helytállásával hősök lehetünk mi magunk is.

Az ünnepségen közreműködött a Hajnalcsillag Daloskör; Molnár Tibor Radnóti Nem tudhatom című versét mondta el; Francsics Violetta Vörösmarty Mihály A katona című verséből mondott el egy részletet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában