Megemlékezés

2023.10.23. 19:09

Mi, magyarok a szabadság népe vagyunk - Megemlékezések, koszorúzások és kitüntetések az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján - fotók

Péntektől vasárnapig szerte a vármegyében megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából.

Tóth Katalin

Forrás: Cseh Gábor

SZOMBATHELY

Megindító és méltó módon emlékezett az ’56-os forradalom és szabadságharc hőseire az ’56-os Szövetség Vas Vármegyei Szervezete szombaton Szombathelyen. Tóth Imréről, az 1956-os Pedagógusok Forradalmi Tanácsának elnökéről is beszélt Horváth Gábor önkormányzati képviselő. Emlékeztek Lechner Ferencre is, az ’56-os Szövetség vasi szervezetének korábbi elnökére.– Tanuljunk 56 hőseinek példájából bátorságot, tisztességet, önfeláldozást, összefogást, a közös célokért való együttes cselekvés képességét, kitartást, felelősségérzetet és hazaszeretetet – mondta dr. Melega Miklós. „Mi, magyarok a szabadság népe vagyunk, megvédjük magunkat, jogos jussunkat, nemzeti és keresztény hagyományainkat minden hódító, tünékeny, divatos ideológiával és idegen hatalommal szemben! Ebben példaképeink ’56 hősei – zárta a szónok. 

A Jáki úti temetőben kezdődött, az 56-osok terén folytatódott és a Városházán ünnepi közgyűléssel ért véget a városi megemlékezés. Az 56-osok terén dr. Katona Attila történész mondta el emlékező gondolatait. – 1956 a magyar munkásosztály legnagyobb történelmi tette volt. Eszméi, történései meghatározó szerepet játszottak a rendszerváltásban, a hatalmon lévők erkölcsi ellehetetlenítésében – mondta, és szólt arról is, hogy ’56 mindig sokféle értelmezésre adott lehetőséget. Kiemelte néhány mozzanatát: például a tömegtüntetések időszakát és azt is, hogy az ezeréves államiságára büszke nép hogyan szüntette meg maga az elnyomó gépezetet. Mint mondta, nemzeti ünnepeink nem titkolt célja, hogy tükröt tartsanak a jelennek. Üzenete: minden stabilnak látszó rendszer emberi alkotás, csak látszatvalóság. Egy pillanat alatt képes összeomlani.

Az ’56-osok terén 1989. október 23-án, még a rendszerváltás előtt állított emléktáblát négy, a rendszerváltásban meghatározó jelentőségű szervezet/párt, mely a házban megölt vértanú nemzetőrökre emlékeztet. Az Éhen Gyula kör akkori elnökhelyetteseként Kovács Jenő hívta emlékezni hétfő este a szombathelyieket.

BÜK

Hétfőn délután a városháza előtti parkban Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke volt az ünnepi szónok. Az eseményen közreműködött a Tarisznyások Zenekar. A rendezvény koszorúzással zárult, az emlékezés virágait Majthényi László, dr. Németh Sándor polgármester és a helyi egyesületek, szervezetek képviselői helyezték el.

CSEPREG

A promenádi Büszkeségpontnál, illetve az emléktáblánál tartották hétfőn a megemlékezést. Horváth Zoltán polgármester beszédében kiemelte: 1956 kétségkívül a magyar történelem megkerülhetetlen fejezete. Viszont a forradalomig vezető út nem volt egyforma minden település számára. Csepregnek is nehezebb sors jutott, ami miatt fájdalom és büszkeség keserédes keverékével gondolhatnak vissza a város akkori lakóira.

JÁNOSHÁZA

Molnár Terézia, a Szent Imre Általános Iskola igazgatója mondott ünnepi beszédet a városi megemlékezésen pénteken a Batthyány Lajos művelődési otthonban. Az iskola diákjai bemutatták A padlás című előadásukat. A megemlékezés az 56-os katona emlékművénél koszorúzással zárult.

KÖRMEND

A Hősök terén, a Szabadságharcosok kopjafájánál a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulói adtak műsort, majd Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke mondott emlékező beszédet. Mint mondta, Feiszt György kutatásaiból tudjuk, hogy Vas vármegyében 69 áldozata volt az 1956-os forradalomnak, többségük Budapesten vesztette életét. A legfiatalabb 15 éves volt. A megemlékezés koszorúzással ért véget, az ünnepségen közreműködött a Városi Vegyeskar, a Városi Fúvószenekar és a Batthyány Lovas Bandérium. 

KŐSZEG

– Méltó és évről évre szükséges, hogy fejet hajtsunk az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. Az utcára békésen tüntetni induló, de forradalmárként hazatérő fiatalok, a pesti srácok előtt, akik a márciusi ifjakhoz hasonlóan fiatal életük feláldozásával írtak kötelező erejű végrendeletet minden későbbi, békésen élő generáció számára. Méltó, hogy emlékezzünk arra a 33 évvel későbbi napra is, amikor beérett az ’56-os hősök áldozatának gyümölcse. Fontos, hogy értsük és másokkal is megértessük, a magyar nép ragaszkodik szabadságához, önrendelkezési jogához, múltja értelmezésének és jövője alakításának jogához. 

Nemzetünk nem a kelet vagy a nyugat provinciája, hanem autonóm egzisztenciájára büszke ország, együtt hatók közössége – fogalmazott hétfőn a Jurisics-vár Lovagtermében Básthy Béla polgármester. Megemlékezett a „haza bölcséről”, Deák Ferencről is, aki „minden generáció számára példa, hogyan ragaszkodjunk a hős forradalmárok céljaihoz a béke napjaiban”. – Szabadság, önrendelkezés, testvériség, önbecsülés, összetartozás. Háborúink, forradalmaink, szabadságharcaink hőseinek életáldozata és hősi halála rámutatnak azokra az értékekre, amelyekért nekik érdemes volt meghalni és amelyek fenntartása mellett nekünk érdemes élni – mondta.

Közreműködtek a Budaker Gusztáv Zeneiskola tanulói és a Concordia-Barátság Énekegyesület.Tornay Endre András ’56-os Emlékoszlopánál koszorúzással folytatódott a megemlékezés.

RÉPCELAK

A művelődési ház színháztermében Ágh Péter államtitkár, országgyűlési képviselő volt az ünnepi szónok. – Amikor 1956-ra emlékezünk, akkor a magyar nemzet bátorságára, magára találásának és megerősödésének pillanatára is emlékezünk. A szovjet birodalom azt hitte, bármit meg lehet tenni az emberekkel, bármit egy nemzettel, de tévedtek – fogalmazott. Hozzátette: „Mi magyarok ezer év alatt megtanultuk: ha feladjuk, ha beletörődünk, ha lemondunk a magyar szabadságról, akkor elveszünk. Birodalmak árnyékában kellett évszázadról évszázadra megküzdenünk a fennmaradásért. Még mindig itt vagyunk.” Répcelak Városért Díszoklevelet adtak át Őri Tamásnak, a Répcelaki Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokának.

VASVÁR

Hétfőn koszorúzással kezdődött a megemlékezés az ’56-os Emlékműnél. A Nagy Gáspár Művelődési Központban V. Németh Zsolt államtitkár, miniszterelnöki biztos, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet. Vasvár Város Önkormányzatának a Közszolgálatért Alapított Barabás István Díjat kapott Farkas Anikó, a vasvári zeneiskola zenepedagógusa, dr. Kiss Gábor muzeológus, régész és Sáry Zoltán, a Vasvári Általános Iskola Szülői Közösségének elnöke. A Városszépítő-díjat Schmalcl Józsefné és Sélleiné Tóth Ildikó Mónika vehette át. Posztumusz Vasvár Városért érdemérmet adományoztak Laki Edina közösségszervező részére, és posztumusz Vasvár Város Önkormányzatának a Közszolgálatért Alapított Barabás István Díjat kapott Lukács János bádogos kisiparos.

VÉP

A KAszC Vépi Mezőgazdasági Technikumában általános és középiskolás diákok a műsor szereplőivel együtt „lapoztak bele az emlékiratokba”: a drámai napok történéseivel Örkény Noteszlapok című feljegyzésein keresztül ismerkedtek. Az ünnepség az ’56-os áldozatok emlékművénél koszorúzással ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában