Temérdek zsák gyűlt össze

2023.10.25. 13:41

Sulizsákba kerül, ami nem kell: vasi iskolák is csatlakoztak az országos programhoz

A Sulizsák országos programhoz csatlakozva az intézményüknek gyűjtenek és az újrahasznosítást segítik ebben a hónapban több vasi iskola diákjai, tanárai, szülői közössége. A szervező cég szándéka, hogy közvetítő csatorna legyen a háztartások és a feldolgozók között.

Tóth Katalin

Temérdek zsák gyűlt össze a vépi iskolában. A bevétel közösségi célt szolgál

Fotó: Unger Tamás

Gyűjtsünk az iskolának, a könyvtárnak, a művelődési háznak, és segítsük a textil újrahasznosítását! – így hirdette meg akcióját a szervező cég. Magukról azt írják: az intézményeknek segítenek, hogy ruhagyűjtési napokat szervezzenek, amelyekre tanulók és dolgozók is bevihetik az otthon és környezetükben már nem használt, a cég előírásainak megfelelő ruhákat, kiegészítőket, cipőket. Két héttel a gyűjtési nap előtt az intézmények megkapják a begyűjtőzsákokat és a promóciós anyagokat. 

Onnantól kezdődhet a csapatmunka. A megbeszélt dátumra a programhoz csatlakozók beviszik a teli zsákokat, amelyeket a helyszínen átvesznek tőlük, lemérnek és elszállítanak a szervezők. A cég rögzített kilónkénti árat fizet érte, amelyet az intézmény a szülők és gyerekek által teljesített támogatásként kap meg. Az összeget felhasználhatja saját fejlesztésére vagy bármilyen tevékenységre, a cég pedig megtalálja a ruhadarabok új helyét. 

Az idén másodszor szervez ruhagyűjtést a programban a szombathelyi Oladi Általános Iskola. Október végén, november elején várják a zsákokban érkező ruhaneműt az iskola épületébe, november 24. a szállítás napja, tudtuk meg Vaskóné Németh Anita igazgatótól, aki azt is elárulta: legutóbb 1564 kilogramm ruha gyűlt össze az Örökös Ökoiskola címet elnyert intézményükben, ahová 516 diák jár. 

A 2023–2024-es tanévtől ökoiskolai címet viselő körmendi Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola sem először vett részt a programban. A feleslegessé vált ruhával teli zsákokat október 5-től lehetett bevinni az iskolába, és október 10-én szállították el őket.

Az iskola szülői szervezete aktív a programban, és jócskán együttműködtek a tanulóik szülei – az egész iskola kivette a részét a munkából, amelynek az eredménye a szülői munkaközösség „vagyonát gyarapította”, ezáltal a diákokat támogatja, mondta el Fazekasné Mittli Piroska intézményvezető. S hozzátette: a mindennapokban a hulladéktermelés csökkentését és az újrahasznosítás fontosságát hangsúlyozzák a gyerekeknek. 

Vépen a Tudás Fája Közalapítványt, azon keresztül a Hatos-iskola tanulóit támogatja, aki részt vesz az akcióban. A gyűjtéshez szükséges zsákokat – ahogy más iskolákban is – az osztályfőnököknél és a portán lehetett igényelni. A szervező szülői közösség azt kérte, hogy a használt ruhákat – újrahordható női, férfi- és gyermekruhákat, tiszta cipőt, sapkát, sálat, fehérneműt, zoknit, lepedőt, függönyt, törölközőt – ki-ki otthon rakja (akár saját) zsákba. A teli zsákokat a tornaterembe várták tegnap 8 és 17.30 között. Vépen legutóbb több mint másfél tonnányi ruhanemű gyűlt össze a sulizsákos ruhagyűjtésben. A ruhákért kapott mintegy 80 ezer forintból a Tudás Fája Közalapítvány, azon keresztül az Örökös Ökoiskola tehetséges tanulói kaptak támogatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában