Új érték

2023.10.09. 17:56

Szent Márton tisztelete Magyarországon - A negyedik Vas vármegyéhez köthető érték, ami felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe

Szent Márton tisztelete Magyarországon elnevezéssel új, Vas vármegyei kötődésű értékkel bővült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzéke. A részletekről sajtótájékoztatót tartottak, amelyen elhangzott: Szent Márton szellemi és erkölcsi hagyatéka nemzetékről nemzedékre hagyományozódik és él tovább.

Tóth Judit

Fotó: © Cseh Gábor

Dr. Wächterné Lakatos Ágnes bevezetője után dr. Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke szólt az egybegyűltekhez, kiemelve, hogy Szent Márton a kereszténység történetének legnagyobb, legismertebb és legvonzóbb szentje. -Életrajzát részletesen ismerhetjük Sulpicius Severus leírásából. Márton a Karoling-dinasztia védőszentje lett, Magyarországon Pannonhalma mellett szülővárosa, Szombathely az a település, ahol emlékét kiemelten őrzik. Elhangzott: nagy lépés volt a szombathelyi Szent Márton kultusz történetében, amikor Mikes János néhai püspök Tourból a szülővárosába hozatta Szent Márton ereklyéjét. A megyéspüspök Aigner Géza letenyei plébános munkásságát is méltatta, aki szintén sokat tett Szent Márton tiszteletének megőrzéséért.  

Dr. Illés Péter, a Szellemi Kulturális Örökség Vas vármegyei referense, a Savaria Múzeum főmuzeológusa elmondta: az eddig 48 örökségelemből álló Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzék 2023-ban négy új elemmel bővült, így A lakodalom élő hagyománya Boldogon: viselet, népdal, tánc, lakodalmi sütemények,  A deszki szerb aranyhímzés élő hagyománya és a Szent Vér hagyománya Bátán elnevezésű értékek mellett felkerült a listára Szent Márton magyarországi tisztelete is. Ez a negyedik értéke Vas vármegyének a jegyzékben, a kőszegi Szőlő Jövésnek könyve hagyománya 2013-ban, a magyarszombatfai fazekasság 2014-ben, a rába-vidéki szlovének rönkhúzásra 2015-ben került fel a listára. 

-Az Építési és Közlekedési Minisztérium szervezésében és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága közreműködésével nagyszabású ünnepség keretében hirdették ki az új örökségelemeket a Kulturális Örökség Napjai szeptemberi országos megnyitóján. A felvételt kihirdető dokumentumokat - Csák János kulturális és innovációs miniszter aláírásával - Kiss Szabolcs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának közművelődési főosztályvezetőjétől vehették át a közösségek képviselői. A Szent Márton tisztelet Magyarországon jegyzékbe vételéről szóló oklevelet Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke vette át - hangzott el.

Orbán Róbert a jegyzékbe való felvétel előzményeiről, a dokumentációs anyag összeállításáról beszélt a jelenlévőknek, majd filmvetítés következett Szent Márton öröksége címmel, amely a tours-i püspökhöz kötődő hagyományok, épületek, civil szervezetek, egyházi csoportok vasi vonatkozásait mutatta be.

Zárszóként elhangzott: dr. Székely János megyéspüspök október 15-én egy zarándoklat keretében nyitja meg a Szent Márton út következő szakaszát Erdélyben, Szépkenyerűszentmárton és Szamosújvár között.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában