Ünnep

2023.10.08. 12:00

Születésnapi futás: 1962-ben nyitotta meg kapuit a szakközépiskola Csepregen - fotók

Hatvan év, hatvan kilométer – így tisztelegtek a hatvanéves csepregi középiskola előtt. Sárvárra futott el a tanárok, a jelenlegi és az öregdiákok egy csoportja.

Horváth László

Forrás: Unger Tamás

Sportos program volt a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Nádasdy Tamás Technikum és Kollégium működésének hatvanadik évfordulójára szervezett eseménysorozat lezárása. Az elmúlt szombaton reggel egy elszánt csoport gyülekezett az iskola udvarán. A harmincöt fős lelkes csapat innen indult, hogy a váltófutás végén megérkezzen Sárvárra. 

- Tanárok, jelenlegi és az öregdiákok egy csoportja vállalta, hogy a váltófutással is tisztelegjen lassan már nyugdíjas korú iskola előtt – mondta még az indulás előtt Dorner Kornél, az intézmény igazgatója. – A menethez kerékpárosok is csatlakoztak. Annak, hogy Sárvár lett a célállomás, két oka is van. Egyrészt a két város között harminc kilométer a távolság, így lett meg összesen a 60 kilométer. Másrészt összeköt bennünket Nádasdy-család, illetve Nádasdy Tamás, iskolánk névadójának személye. 

A sportolókat a sárvári várnál egy kisebb küldöttség fogadta. Közösen nézték meg a múzeumot, és megkoszorúzták Nádasdy Tamás portréját. Rövid pihenő után kora délután indultak vissza Csepregre. A város határában lévő üzemanyagtöltő állomásnál, az utolsó ötszáz méteres szakaszt már a helyiekkel, diákokkal, tanárokkal kiegészülve tették meg a futók, így egy szép számú menet érkezett vissza az iskolához. 

A szakközépiskola 1962-ben nyitotta meg kapuit Csepregen, a névadó ünnepséget 1982. novemberében tartották. Dorner Kornél felidézte, az 1960-as években az akkori Vas megyében három-négy középiskolát is alapítottak. Ezek közül napjainkban már csupán a csepregi működik. Annak idején mezőgazdasággal indult az iskola, ma már ettől messze vannak, módosult az oktatási profil. Folyamatosan figyelték a társadalmi és a gazdasági igényeket. Három éve tartozik a büki szakközépiskola a csepregi intézményhez. A felnőttképzéssel együtt közel 220 tanulót oktatnak.  

Az igazgató végezetül szólt arról is, honnan jött a futás ötlete. – A nyári szabadság előtti utolsó napon éppen mentünk volna haza, amikor az iskolában egyik öregdiákkal, a sárvári Szakos Péterrel beszélgettünk – említette az igazgató. – Szóba került a futás, illetve az is, amikor ő ötven éves lett, Csepregről indult el, hogy teljesítse az ötven kilométeres távot. A szavakat szervezés követte, most pedig megtarthattuk a 60 kilométer, hatvan év mottójú emlékfutást.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában