Helyi közélet

2023.10.17. 21:18

Szüret a városi ültetvényen

Először volt közös szüret a városi szőlőben a Hideg-völgyben, ahol szépen termett a 2019-ben telepített hagyományos művelésű „önkormányzati furmint”.

Vaol.hu

Kőszeg önkormányzata évekkel ezelőtt 10 millió forint támogatást nyert el a Földművelésügyi Minisztérium által meghirdetett, a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztésekre kiírt pályázaton. A projektből a Hideg-völgyben az egyik önkormányzati területen 19 tájfajta szelídgesztenyefát, és bemutatójelleggel további nyolc, Magyarországon jól ismert alapfajtát, a másikon összesen 140 tájfajta gyümölcsfát (barackot, almát, körtét, szilvát és cseresznyét) ültettek. A fél hektáron lévő 4 ezer furmint fehérszőlő-oltvány telepítése Láng József és a Kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők munkáját dicséri. A kőszegi szőlőhegy múltját idéző kert látványosság is: a bakművelés esztétikai szerepe kiemelkedő, hagyományos volta miatt turisztikai, kultúrtörténeti szempontból is jelentős. Ahogy Básthy Béla polgármester a közösségi oldalon írta: „lelkesen készülnek arra a napra, mikor a pohárban viszontlátják majd a leszedett szőlőt, illetve a bort, melyet Láng József készít belőle „nagyapáink módján”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában