Elemzés

2023.10.22. 20:20

Vasi körkép - Megállt az ingatlandrágulás, és élénkülhet a kereslet

Átalakult a használt lakóingatlanok piaca, fölénybe kerültek a kisebb lakások – mutat rá az ingatlan.com elemzése. A négyzetméterárak változó mértékben emelkedtek az elmúlt egy évben a vármegyében.

Cseh-Egyed Bernadett

A mindennapi kiadások jelentősen emelkedtek, a fizetések vásárlóereje visszafogottabbá vált, a bizonytalan környezetben sokan későbbre halasztották a lakóingatlan-vásárlást – fogalmaz az elemző

Forrás: VN-archív

 Átalakult a használt lakóingatlanok piaca, Budapesttől a vármegyeszékhelyeken át a kisebb városokig és településekig csökkent a kereslet, beállt egy, a korábbi évekhez képest alacsonyabb szintre. Mindez az árakra is hatással volt: már 2022 második felében lelassult a drágulás üteme, ám a piac lendülete akkor még néhány százalékos áremelkedést hozott. 

Ezzel szemben 2023-ban január óta szinte mindenhol stagnáltak az árak. 

– Bár a lakáspiaci keresletet nagyban meghatározó országos és vármegyei nettó átlagkeresetek éves szinten nőttek, ám a mindennapi kiadások jelentősen emelkedtek, így a fizetések vásárlóereje visszafogottabbá vált, ebben a bizonytalan környezetben pedig sok háztartás óvatos maradt és későbbre halasztotta a lakóingatlan-vásárlást – magyarázta Balogh László, a portál gazdasági szakértője. Az elemzés rámutat arra is: az átlagos négyzetméterárak változásával ellentétesen mozgott a lakóingatlanok átlagára. Ez pedig azzal magyarázható, hogy a kínálatban túlsúlyba kerültek a kisebb alapterületű lakások. 

Vas vármegyében szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 480 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 447 ezer forinttal. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára pedig 39,9 millió forintnál jár az idén, ez megegyezik az egy évvel korábbival. Szombathelyen az átlagos négyzetméterár 555 ezer forintot tett ki, ami nem jelent lényeges változást a tavalyi 556 ezer forinthoz képest. A szombathelyi lakóingatlanok 44,9 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, míg egy évvel korábban 47 millió forint volt. A vármegye legjelentősebb lakásválasztékát felvonultató települések közül Kőszegen, Sárváron, Celldömölkön és Körmenden az átlagos négyzetméterár 357–562 ezer forintra változott a tavalyi 250– 466 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 28–40,5 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 23–47,9 millió forint volt. 

Bükön átlagosan 59, Gencsapátiban 97, Sében 146, Szentgotthárdon 194 ezer forinttal emelkedtek a négyzetméterárak tavaly szeptemberhez képest. Utóbbi városban egyébként most átlagosan 620 ezer forint a használt lakóingatlanok négyzetméterára – 65 ezer forinttal több, mint a vármegyeszékhelyen. Répcelakon ellenben csökkentek az árak: míg tavaly az év kilencedik hónapjában 429 ezer, most 367 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként egy használt lakásért.

 Balogh László szerint az őszi hónapokban valamen - nyire élénkíthetik a keresletet a piacra visszatérő nagyvárosi csokos vevők, ennek ellenére – az új lakáspiaci egyensúly miatt – az őszi hónapokban sem kell drágulásra számítaniuk a vevőknek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában