1785-ben itt alapítottak templomot

2023.11.19. 07:00

A ciszterciek emléke Apátistvánfalván - Alig pár templom viseli csak Harding Szent István nevét egész Európában

Harding Szent István nevét egész Európában csupán néhány templom viseli, az egyik Apátistvánfalván van.

Orbán Róbert

Az apátistvánfalvai templom szentélye

Forrás: Orbán Róbert

Ott az oltárképen Szűz Mária fekete skapulárét (vállruhát) nyújt át a fehér habitusba öltözött Hardingnak. Ez a ruhadarab a szerzetesi élet jelképe, a színéből és a nagyságából következtetni lehet arra, hogy a viselője melyik rendhez tartozik. Természetesen bele kell kalkulálnunk azt is, hogy az évszázadok folyamán az egyházi viselet is változott. A ciszterciek vállruhája fekete (bár ezen a képen inkább szürkének látszik), ilyet viselt Harding István is, aki a rend harmadik apátja volt. 1058 körül a délnyugat angliai Dorsetben született. Csatlakozott a bencésekhez, fiatal éveit a sherbornei kolostorban töltötte. Később Párizsban és Reimsben tanult. 

Szűz Mária skapulárét nyújt át Harding Istvánnak
Forrás: Orbán Róbert

Egyike volt azoknak, akik Szent Róberttel és Szent Alberikkel együtt 1098-ban megalakították Citeaux monostorát. Ez gyakorlatilag a ciszterci rend létrejöttét jelentette. 1108-ban ő lett a rend apátja. Nevéhez fűződik a rend alkotmányának, a Carta Caritatisnak a kidolgozása. Rendházakat alapított, kódexmásoló műhelyeket hozott létre. Az 1108-ban készült Harding-biblia az európai könyvművészet legjelesebb értékei közé tartozik. Nevét az irodalomtörténet is számon tartja. Több általa írt levél fennmaradt, így például az is, amelyet 1131-ben a szülőföldjére küldött a sherborne-i apátságban élő szerzetestestvéreinek. 1133-ra szinte teljesen megvakult, ezért megvált az apáti tisztségtől. A következő évben meghalt. Amikor Harding István élt, a ciszterciek még nem voltak jelen Magyarországon. A cikádori apátságot 1142-ben, a szentgotthárdit 1183-ban alapították. A ciszterci rend legfontosabb alakjai közé tartozik, ennek ellenére nevét a szentek névsorába csak 1623-ban vették fel. Tisztelete a barokk korban terjedni kezdett, de alig-alig lépett túl a rend keretein. Magyarországon két jelentős ábrázolásával találkozhatunk. 

A Szent Mártont ábrázoló mellékoltár
Forrás: Orbán Róbert

A zirci apátsági templom mellékoltárán szerzetestársai gyűrűjében áll, s a Carta Caritatist tartja a kezében. Istvánfalva már a középkorban is ciszterciek birtoka volt. 1350-ben mint „Estevanfaloa” szerepel egy oklevélben. Eredeti nevét nem a rendalapító apátról kapta, hanem valamelyik korai birtokosáról. Szerencsés egybeesés, hogy a ciszterciek 1785-ben itt alapítottak templomot, s azt Harding Szent István tiszteletére szentelték fel. Érdekes momentum az is, hogy a szentgotthárdi apátság 1734-es újjáéledése után az első két apátot a szerzetesi nevén Robertnek (Leeb Robert) és Alberiknek (Fritz Alberik) hívták. Ez lehet véletlen, de esetleg utalhat az alapítók emlékének tudatos őrzésére is. II. József az 1782-es és 1783- as rendeleteivel a szerzetesrendek többségét feloszlatta. A heiligenkreuzi és a szentgotthárdi apátságok tovább működhettek, de a negatív következmények itt is érezhetőek voltak. (Pl. nem lehetett felvenni új rendtagokat.) Az istvánfalvai templom Alberik apát idejében épült, így a védőszentről ő döntött. 

A belső elrendezés a kettős kötődést jelzi. A főoltáron a ciszterci Harding Szent Istvánt látjuk, a jobboldali mellékoltáron Szent Mártont, a Szombathelyi Egyházmegye patrónusát, a másik oldalon pedig Szűz Máriát, Magyarország Nagyasszonyát. Fritz arra törekedett, hogy a templomokban az ott élők nyelvét beszélők szolgáljanak, a szentgotthárdi apátságnak azonban akkor nem volt vend / szlovén nyelven misézni tudó szerzetes papja. Az apát szándéka találkozott Szily János püspök akaratával. Az istvánfalvai plébánia élére 1786-ban Marics János személyében – aki vizlendvaszentgyörgyről (ma: Sveti Jurij, Szlovénia) származott – világi lelkész került. A falu neve 1907-ben változott Istvánfalváról Apátistvánfalvára. A cél az volt, hogy az Istvánfalva és Istvánfalu nevű településeket megkülönböztessék egymástól. Itt a templom patrónusának nevét használták fel erre a célra. Az apátistvánfalvai templom fontos egyháztörténeti, rendtörténeti és kultúrtörténeti emlék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában