Hagyomány

2023.11.25. 10:29

A határon túlról is érkeztek a Lovasok, hagyományőrzők vacsorájára - fotók

Hagyomány, hogy a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület minden évben évzáró vacsorára hívja azokat a barátait, segítőit, akikkel az év során együtt dolgoztak, lovagoltak. Pénteken több mint hetvenen gyűltek össze a Hollán Ernő utca 10-12. szám alatti pincehelyiségben.

Tóth Katalin

Fotó: © Cseh Gábor

Sátory Károly elnök idézte fel a maguk mögött hagyott esztendőt és köszöntötte a huszár, lovas ünnepi, lovas polgárőr ünnepi és más hagyományőrző ruhában érkező vendégeket. A vacsorán mások mellett képviseltette magát a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség: jelen volt Farkas Tibor, a tüzérség parancsnoka; ott volt Bedi Ákos, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnöke; a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Fekete Sereg Hagyományőrző Csoportja és a Magor Íjász Egyesület képviselői. A határon túlról, a Muravidékről is érkeztek vendégek, a Nemzeti Vágta ottani fordulójának szervezői, valamint Győr-Moson-Sopron vármegyéből az Iváni Vágta szervezői.

– Ha keletre nézünk, nagy háború dúl körülöttünk, és még nagyobb konfliktussal fenyegető összecsapás zajlik a Közel-Keleten. Nem vehetjük biztosra, hogy ezek a konfliktuszónák nem terjednek ki, érnek össze és válnak egy 3. világháborúvá – jegyezte meg beszédében az est fővédnöke, dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő. A jelen lévőknek azt mondta: a mostani nehéz időkben különös módon felértékelődik elszántságuk, haza iránti elkötelezettségük és a magyar nemzet védelme iránti hűségük. Majd megköszönte hűségüket és állhatatosságukat. – Biztos vagyok abban, hogy valamennyien ott leszünk, ha hív a haza – fogalmazott.

Az alkalomra egy kis daloskönyv is született, melyet az egyesület minden évben azért ad ki, hogy barátainak, ismerőseinek ajándékozhasson. A könyv segít, hogy „a megfelelő alkalmakon együtt húzassák és közösen mondják el a benne lévő nótákat, melyek mind-mind a haza szeretetéről, a hazáját, otthonát védő magyar katona hősiességéről, bátorságáról, öröméről és bánatáról szólnak”.

Az ünnepi műsort az egyesület Kishuszár tagozata adta a lovasok, hagyományőrzők vacsoráján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában