Kapcsoljunk egyből!

2023.11.10. 18:49

A QR-kód hatékony módja az adatok átvitelének, de biztonságban vannak az adataink?

Vaol.hu

Forrás: Pixabay

Kapcsoljunk egyből! A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya felhívja a figyelmet a QR-kódok használata közben ránk leselkedő veszélyekre.

Az internetezés a mindennapok része, használatával könnyebbé, egyszerűbbé tehetjük életünket, de a virtuális tér valós veszélyeket is rejt. A tudatos nethasználattal és adataink fokozott védelmével jelentősen csökkenthetjük a felmerülő kockázatokat.

A QR-kód egy kétdimenziós pontkód, ami gyors választ jelent. Vajon első látásra tudjuk, hogy a beolvasáskor adott gyors válaszra szolgáló programok milyen weboldalra vezetnek? Sajnos nem. A gyorsaságnak gyakran az adataink esnek „áldozatául”.

Hogyan védekezhetünk a rosszindulatú QR-kódok ellen?

– Csak megbízható forrásból származó kódot olvassunk be! Ellenőrizzük, hogy nincs-e a QR-kód átragasztva, győződjünk meg arról, hogy valóban arra a honlapra vezet-e, amelyet fel szeretnénk keresni!

– Ha látható, hogy a weblap elérhetősége más adatokat, elnevezést tartalmaz, mint az általunk keresett oldal, NE KATTINTSUNK rá a linkre!

– Érdemes a keresett honlapot böngészőn keresztül megnyitni.

– A QR-kódokat beolvasó alkalmazásunkat folyamatosan frissítsük, hogy a legújabb biztonsági védelemmel rendelkezzen!

– Személyes adatainkat, a bankkártyánkra, -számlánkra vonatkozó információkat csak a legszükségesebb esetben és mértékben, kizárólag megbízható oldalon adjuk meg!

Ne hagyjuk, hogy „lehalásszák” az adatainkat!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában