Gyűjtemény

2023.11.30. 10:00

Levéltára nyílt a vasi evangélikusoknak Kőszegen - fotók

Levéltára nyílt Kőszegen a Vasi Evangélikus Egyházmegyének. A Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (TEKI) egyik tantermében adódott lehetőség a gyűjtemény elhelyezésére.

Tóth Katalin

Dr. Lackner Pál, Baranyay Csaba, Söptei Imre, Mesterházy Balázs, Rostáné Piri Magda az új levéltárban

Forrás: Unger Tamás

Szerdán tartotta az ünnepi megnyitót a Vasi Evangélikus Egyházmegye elnöksége és presbitériuma. Köszöntőjében Rostáné Piri Magda, a vasi egyházmegye esperese elmondta, Söptei Imrével, az egyházmegye gyűjteményi felelősével a legutóbbi hivatali vizsgálat alkalmával sok méltatlan körülmények között őrzött, régi értékes iratot találtak a gyülekezetekben. Akkor fogant meg az elképzelés, hogy legyen egy helyiség, ahová elhelyezhetik az iratokat, hogy azok sokáig megmaradjanak. Megköszönte Mesterházy Balázsnak, a TEKI igazgatójának, hogy lehetőséget adott a terem használatára; a Kőszegi Evangélikus Férfikör tagjainak a berendezésben nyújtott segítséget. Majd Pál apostol korinthusiaknak írt leveléből idézett: „…ez a kincsünk pedig cserépedényekben van.”

– Az apostol itt emberi testünkre gondol, amelyet arra formált meg az Úristen, hogy kincset hordozzon. Az igazi, múlhatatlan, örökkévaló kincs a mi urunk, Jézus Krisztus. Cserépedény életünk legnagyobb méltósága Jézus Krisztus evangéliumának hordozása. Cserépedények, múló kincsek, régi iratok, anyakönyvek, jegyzőkönyvek és örökkévaló kincs Jézus Krisztus evangéliumának őrzésére – mindkettő Istentől rendelt feladatunk – jelentette ki. Dr. Lackner Pál, az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatója mondott ünnepi beszédet a megnyitón. A felütésben úgy fogalmazott: – Alapvető tapasztalata az embernek jó néhány nemzedék óta, hogy valamit ott lehet gyűjteni, ahol van. Majd annak adott hangot, hogy az evangélikus egyház történeti emlékeit – levéltári iratokat, könyveket, iskolatörténeti tárgyakat – tekintve Magyarországon az elosztás nem egyenletes. – Az Alpokalja régiója a reformációt követően viszonylag hamar a lutheri tanok követőjévé vált, szemben például az alföldi térségekkel. 

E régióban nagy méretű tárgyak – templomok, épületek – mutatják az egyház történetét, de nagyon fontosak az anyakönyvek, az iratok is, emlékek, amelyeket fel kell dolgozni. Ha ezeket csak összehordjuk, ha nem vigyázunk rájuk, akkor előbbutóbb „törnek”. Ezért öröm a kezdeményezés, amelyben a gyülekezet, az egyházmegye és az iskola összefogott, hogy a gyülekezetek kincsei megmaradjanak az utókornak. Az, hogy a gyűjtemény egy iskolába kerül, a következő nemzedék számára is mutatja, hogy nemzedékeken át fontos volt az Istenhez tartozás, a protestáns értékrend, a közösség. Söptei Imre főlevéltáros, a Kőszegi Múzeum, Könyvtár és Levéltár osztályvezetője, egyben az egyházmegye gyűjteményi felelőse a levéltár létrejöttéről beszélt. Az első anyagot a Vasi Evangélikus Egyházmegye esperesi iratai adták az 1950-es évektől az 1980-as évekig, ezt kiegészítette a Nemescsóról áthozott anyag. A kőszegi evangélikus gyülekezet iratanyaga is helyben van, illetve a Nemeskoltán megszűnt önálló gyülekezet iratanyagát is megkapták. Ha valaki kutatni szeretne, előzetes megbeszélés alapján lehetősége lesz rá – ígérte. Megjegyezte még, hogy Kőszegen a legmagasabb az országban az egy lakosra jutó levéltárak száma, utalva ezzel a városi levéltárra és a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének levéltárára. A megnyitón közreműködött Uwe Scheer hegedűművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában