Makett

2023.11.29. 17:00

Megsütötték a templomot mézeskalácsból Csepregen - fotó

Három asszony egy gyerekkel nekiállt, hogy megsüsse mézeskalács lapokból a csepregi Szent Miklós templomot, és sikerült. A mű ma Győrbe megy - kiállításra.

Merklin Tímea

Forrás: MT

A hölgyek a Győri Egyházmegye Szent László Látogatóközpontja felhívására reagáltak, Finta József plébános közvetítette a kérést: készítsék el mézeskalácsból az egyházközség saját templomának makettjét és egy darab karácsonyfadíszt a település nevének feltüntetésével; a karácsonyi készülődés jegyében, amelynek idei mottója: „Legyen ma templom minden ember szíve!”

Tájmelné Tóth Mária, Nagyné Polgár Katalin, Sinkoviczné Szabó Katalin és a csepregi szent Miklós templom mézeskalácsból
Forrás: MT

Tájmelné Tóth Mária Mia, a csepregi kovászoskenyér-sütő mozgalom egyik kiválósága a helyi kultúrház igazgatójához, Nagyné Polgár Katalinhoz fordult, aki régebb óta süt mézeskalácsokat, és bekapcsolódott még Sinkoviczné Szabó Katalin a hatéves kislányával. Kikísérletezték a tésztát, hogy több mézzel miképpen lesz keményebb, hogy építőanyagként lehessen használni. Végül az elemek összeállításában - különösen nehéz volt a tornyot és a süveget összerakni - Mia férje, Tájmel Zsolt is segített. Ők viszik ma Győrbe a mézeskalács templomot, ahol sok másik között ezt is kiállítják az adventi időszakban.

Nagyné Polgár Katalin a Nemzeti Művelődési Intézet A szakkör programja keretében már vezetett mézeskalács készítő szakkört a korábbi munkahelyén, és a csepregi művelődési házban is elindított egyet, mióta itt dolgozik, és a szükséges kemence is rendelkezésre áll. A kultúrház-igazgató helyben betlehem-készítő versenyt hirdetett – a részvételhez többen mézeskalácsból építkeznek majd, és bejelentkezett a helyi középiskola gépész osztálya, de nem vasból, hanem fából készítenek betlehemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában