Szavazás

2023.11.18. 16:00

Melyik legyen az év fája? - A három döntős faj között van a Kőszegi-hegység és az Őrség meghatározó fája, a közönséges bükk

Vaol.hu

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Az Országos Erdészeti Egyesület már 1996 óta választja meg minden évben az év fáját. Az őshonos fafajokra figyelmet irányító kezdeményezés 2013-ban vált országos mozgalommá, onnantól szavazhat bárki online az Év fája honlapon, hogy melyik legyen a következő év fája - hívja fel a figyelmet közösségi oldalán a Szombathelyi Erdészeti Zrt.  

 Idén három fafaj közül választhatunk:  

Kecskefűz (Salix caprea) 

A húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s egyes helyeken ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él, az Alföldön kimondottan ritka. 

 Rezgő nyár (Populus tremula) 

Hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újra erdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek visszaszorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét, számos faj kötődik hozzá. 

 Közönséges bükk (Fagus sylvatica) 

Jó egy évszázaddal ezelőtt faanyagát csak faszénégetésre, hamuzsírfőzésre használták, azóta a faipar fontos nyersanyaga. A klímaváltozás miatt az egyik legveszélyeztetettebb állományalkotó fafajunk, az esztétikai, turisztikai szempontból is fontos bükkösök megtartása a jövő erdészeinek nagy kihívása. 

 Mint írják, a Kőszeg-hegység a Szombathelyi Erdészeti Zrt. leglátogatottabb tájegysége. Az itt jellemző bükkösöket a klímaváltozás miatt gyakran károsítják viharok. A terület nagy része fokozottan védett, értékes állat- és növényvilággal rendelkezik, így itt különösen fontos az ezeket a szempontokat szem előtt tartó erdőművelés. A magasan fekvő 90 éves bükkösben 2005-ben fogott társaságunk az úgynevezett Pro Silva kísérletbe. Vas vármegyében 167 hektáron, 15 erdőrészletben kezdett az erdőgazdaság folyamatos erdőborítás üzemmódú gazdálkodásba, ma már közel 5.300 hektár az így kezelt erdő. Ebből pedig az örökerdőként, vagy más néven szálaló erdőként művelt terület nagysága már 1.150 hektárra nőtt. 

A 2024-es év fájára 2023. november 19-ig lehet szavazni a www.azevfaja.hu honlapon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában