Projektzáró ünnepség

2023.12.22. 17:35

Átadták a felújított körmendi mozit, amely a város új közösségi tere lesz a jövőben - fotók

Hosszú előkészítő munka után megújult Körmend belvárosában a mozi közként ismert, igen forgalmas közterület, és maga a mozi épülete is. Az eredetileg elnyert 600 millió forint támogatáshoz további 515 millió forint kormányzati támogatás érkezett, hogy a teljes projekt megvalósulhasson. A kivitelezési munkálatok márciustól november végéig tartottak.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

A projektzáró ünnepségen Bebes István, Körmend polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a város központjának rehabilitációja során teljesen megújult a mozi épülete és a mellette lévő kis köztér. A beruházás részeként környezetbarát, energiatakarékos technológiákat alkalmaztak, parkolókat alakítottak ki, a Kölcsey utcát teljes hosszban felújították, emellett az utca csapadékvíz-elvezető rendszerét is korszerűsítették. A Szabadság téren öntözőrendszert építettek ki, több helyen zöldítettek, fásítottak, a Boldog Batthyány László Katolikus Iskola mellé pedig minőségi játszótér került.   

- A régi moziépület felújításával olyan többcélúan használható épület valósult meg, amelyben - a mozi funkció mellett - a jövőben művészeti együttesek léphetnek fel, szakkörök, illetve egyesületek működhetnek. Nagyon köszönöm a munkát mindazoknak, akik a projekt sikeréhez hozzájárultak, külön kiemelve köszönöm Tölgyesi Ernőné okleveles építészmérnök remek terveit - mondta Bebes István, aki azt is jelezte: az építési munkák eredményeként a régi mozi alapadatai megváltoztak a meglévő kapacitások növelése érdekében. Az új épületben 105 férőhelyes mozitermet, kereskedelmi és szolgáltató tereket alakítottak ki, és beszerezték a működéshez szükséges tárgyi eszközöket is. 

V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elsőként Robyn Schneider amerikai színésznő, producer szavait idézte: A mozizásban nekem főleg az tetszik, amikor kijövünk a pattogatott kukorica illatába, és mindenki a filmről beszél. Minden úgy felpezsdül, és mintha elhalványodna a határvonal a lehetséges és a filmszerű között. Az embernek vakmerő gondolatai támadnak, például az, hogy elmenne valami izgalmas helyre, vagy mindent kockáztatna az álmaiért. - Körmenden a mozizás élménye újra lehetőséggé vált, új közösségi színtér alakult ki. A város amúgy sem szűkölködik ilyen színterekben, elég, ha csak a Rába-partra, a Batthyány kastély, valamint a Művelődési Ház kiállító és kulturális tereire vagy éppenséggel a piacra gondolunk. Ebbe a szövetbe épül be most a mozi - tette hozzá a képviselő. 

Vas Vármegye Közgyűlését Szijártó László bizottsági elnök és Marton Ferenc alelnök képviselte az ünnepségen, utóbbi beszédében kiemelte: a vármegyei önkormányzat komoly szerepet vállalt a projekt szervezésében, gondozásában, de a helyiek rátermettsége, hozzáállása nélkül a beruházásból nem lett volna semmi. Az alelnök hozzátette azt is, hogy a városba 13 projektre több mint 4 milliárd forint támogatás érkezett a Területi Operatív Programból az elmúlt időszakban és már a TOP+ felhívásban is van nyertes pályázata Körmendnek, mégpedig 350 millió forint értékben, a Dr. Batthyáyné Coreth Mária Óvoda és Bölcsőde fejlesztésére.  

Zárásként Móricz Péter, a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum igazgatója mutatta be az ismeretterjesztő Testis Temporis - Az idő tanúja - című sorozat legújabb kiadványát, amely a körmendi mozik - az Apolló, az Uránia, az Orion és a Vörös Csillag - történetét részletezi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában