Emléktábla-avatás

2023.12.05. 17:36

Névadójukra emlékeztek a szombathelyi Neumann János iskolában -fotók

120 éve született Neumann János magyar matematikus, fizikus, a digitális számítógépek elvi alapjainak lefektetője. Ennek alkalmából emléknapot tartottak Szombathelyen, amely a Neumann János Általános Iskola falán elhelyezett emléktábla avatásával indult.

Csabai Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

A Neumann János nap kedden emléktábla-avatóval kezdődött a tudósra elnevezett parkban, mely a szombathelyi Neumann János Általános Iskola előtti területen található. Az eseményen megjelenteket dr. Nemény András polgármester köszöntötte.

Még tavasszal dr. Nemes József, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság Vas megyei Területi Szervezetének elnöke levélben kezdeményezte, hogy Szombathely önkormányzata nevezze el a város egy közterületét Neumann Jánosról. A közgyűlés megszavazta a javaslatot és Neumann János parknak nevezte el a tudós nevét viselő általános iskola előtti közparkot, ahol a mellszobra is áll.

Az elnevezést az ünnepélyes emléktábla-avatással tették hivatalossá, mely kifejezi, hogy Szombathely városa méltó módon tiszteli és őrzi Neumann személyiségét és szellemi hagyatékát. A nap további részében a program az AGORA- Művelődési és Sportházban folytatódik, ahol két kiállítással tisztelegnek a 120 éve született magyar géniusz, Neumann János előtt.

Az életét bemutató vándorkiállítás tablóin a XX. század egyik legnagyobb magyar tudósának élete és munkássága látható. A program második felében kerül sor a Neumann Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság együttműködéséből született Hommage à Neumann című kiállítás-sorozat megnyitására, mely szintén Neumann János születésének 120. évfordulójára emlékezik.

Két előadást is hallhatunk a tudósról az AGORA-ban: Prof. Dr. Kovács László, főiskolai tanár nyugalmazott tanszékvezető Neumann János magyar gyökerei és amerikai sikerei címmel, dr. Nemes József, egyetemi docens az NJSZT Vas megyei területi szervezetének története címmel tart majd előadást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában