Változás

2023.12.04. 18:40

Új választókerületek Szombathelyen: újrarajzolja a helyi választási iroda vezetője?

Vaol.hu

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

Megsemmisítette a törvényszék a szombathelyi helyi választási iroda vezetőjének határozatát, amiben kijelölte a vasi megyeszékhely egyéni választókerületeit– tudtuk meg a Telex által hétfőn közölt cikkből.

Mint arról korábban beszámoltunk: 75 ezer alá csökkent Szombathely lakosságszáma, emiatt a 2024-es önkormányzati választás után kevesebb politikus foglal helyet a közgyűlésben, kevesebb választókerület lesz.

"Az új egyéni választókerületi beosztás kialakítása során elsődleges szempont volt, hogy a városban élő, a korábbi beosztást megszokott választópolgárok számára a lehető legkisebb változással járjon" – írta a helyi választási iroda vezetője november 14-ei határozatának indokolásában. "Ezért az új választókerületi beosztásnál figyelemmel voltam egyrészt a város, illetve az egyes városrészek földrajzi elhelyezkedésére, másrészről az egy-egy egyéni választókerületre jutó választópolgárok számára. Előző szempontok alapján kizárólag azon választókerületeket érinti változás, ahol annak eszközlése elkerülhetetlen volt" - olvasható a dokumentumban. Abból az is kiderült: szempont volt, hogy az egyes szavazókörökben korábban kialakított, és a választópolgárok számára ismert, megszokott szavazóhelyiségeken lehetőség szerint ne változtassanak.

Az illetékes törvényszéken megtámadták a határozatot

„Az illetékes törvényszék vagy helyben hagyja, vagy megsemmisíti az új választókerületi térképet. Ha ez utóbbi történik, visszadobja a feladatot a helyi választási iroda vezetőjének, a település jegyzőjének. Ez történt Szombathelyen is, ahol megszületett az első bírósági döntés a választókerületek újrarajzolása után” – ezt már a Telex közölte hétfői cikkében. Abból az is kiderült: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével támadta meg a helyi választási iroda vezetőjének határozatát. A lap úgy fogalmazott: „A döntéshozó igyekezett minél kiegyenlítettebb, és a változásokat minimálisan tartalmazó beosztást létrehozni, ezzel azonban olyan aránytalanságokat alakított ki, amelyeket a törvényszék szerint nem indokolt kellőképpen, és amely a Választási Földrajz szerint a későbbiekben nem mindenhol lesz fenntartható.”

Elküldtük kérdéseinket a szombathelyi városháza kommunikációs vezetőjének, hogy megtudjuk: a törvényszéki végzés alapján bővíti-e indokolását vagy újrarajzolja a választási térképet a helyi választási iroda vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában