Találkozó

2024.01.15. 19:01

Ausztriai látogatás: Szijjártó Péter miniszter bécsi egyeztetésein Hende Csaba is részt vett

Magyarország számít Ausztria támogatására az illegális migráció elleni küzdelemben és a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásának felgyorsításában - közölte az M1 délutáni Híradójában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután osztrák kollégájával tárgyalt – tudósított a távirati iroda. A hétfői bécsi egyeztetéseken dr. Hende Csaba is részt vett.

Tömböly Ágnes

Forrás: VN/Külgazdasági és Külügyminisztérium

A magyar delegációt Bécsben hétfőn a 400 éve működő Collegium Pazmanianumban Varga János rektor fogadta és adott tájékoztatást az eredetileg papnevelő intézetként létrejött intézmény mai helyzetéről – tudtuk meg dr. Hende Csabától, Szombathely országgyűlési képviselőjétől, aki a magyar-osztrák parlamenti baráti tagozat társelnökeként volt jelen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bécsi egyeztetésein. Ezután a bécsi magyar nagykövetségen találkoztak Christian Hafeneckerrel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkárával, aki az osztrák-magyar parlamenti baráti tagozat osztrák társelnöke. Ezt követően a Külügyminisztériumban Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel egyeztettek. 

Forrás: VN/Külgazdasági és Külügyminisztérium 

- A találkozó egy sorozat nyitánya, Magyarország ugyanis valamennyi európai uniós tagállamban konzultál a magyar soros EU-elnökség napirendjének kitűzéséről – mondta el dr. Hende Csaba, hozzátéve: egyetértés volt abban, nagyon helyes, hogy az illegális migráció, illetve a nyugat-balkáni országok EU-integrációjának kérdését állítjuk a soros elnökségünk középpontjába. De megvitatásra kerültek az Európai Unió helyzetét érintő kérdések, Ukrajna kérdése és energetikai ügyek is – összegzett a találkozó után dr. Hende Csaba. - Szinte teljes nézetazonosság jellemezte a külügyminiszterek megbeszélését, amin magam is részt vehettem - fűzte hozzá.

Forrás: VN/Külgazdasági és Külügyminisztérium 

Szijjártó Péter az osztrák külügyminiszterrel folytatott megbeszélést követően az M1 délutáni Híradójában elmondta, azért Bécsben indult ez a konzultációsorozat, mert Ausztria támogatására nagy mértékben lehet számítani a magyar elnökség és a magyar nemzeti érdek szempontjából két lényeges célkitűzésben: az illegális migrációval szembeni küzdelemben és az EU bővítésének felgyorsításában a Nyugat-Balkán irányába – erről már a távirati iroda számolt be.

Az illegális migrációról szólva kiemelte: Ausztria is azon uniós országok közé tartozik, amelyek világosan beszélnek és fellépnek azzal szemben. "Így vagyunk ezzel mi, magyarok is. Világossá tettük már számtalan alkalommal: Brüsszelben éles politikai váltásra van szükség, hogy az Európai Unió ne vonzza, hanem megállítsa az illegális migránsokat" – fogalmazott Szijjártó Péter.

Dr. Hende Csabától megtudtuk még: hétfőn az Osztrák Gyáriparosok Szövetségénél a Magyarországon érdekelt, legnagyobb osztrák vállalatok vezetőivel is találkoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában