Koszorúzás

2024.01.12. 19:23

Hollán-emlékév - Megemlékezés volt a mérnök szülőházánál

A Magyar Mérnöki Kamara jogelődjét megalapító Hollán Ernő születésének 200. évfordulóján a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara kezdeményezte, hogy 2024 legyen „Hollán Ernő Emlékév”. Tegnap megemlékezést tartottak a mérnök szülőházánál, a Hollán Ernő utca 15. szám alatt.

Gáspár Eszter

Középen Lenkai Nóra rektori biztos és Majthényi László vasi elnök

Fotó: Unger Tamás

Nádor István, a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke ünnepi köszöntőbeszédében elmondta: – Ritka, hogy valaki olyan széles skálán szolgálja hazáját, megyéjét, városát, mint tette Hollán Ernő, s hogy mérnökként olyan közéleti szerepeket vállaljon, mint ő, és olyan közmegbecsülés övezze, mint őt. Ritka, hogy egy mérnökről közterületet neveznek el, mint ezt az utcát, ahol állunk, Hollán Ernőről.

 Ezt követően Szabó Tibor színművész felolvasta Hollán Ernő leszármazottjának, az 1956 óta Párizsban élő dr. Hollán Lászlónak ez alkalomból az ünneplőkhöz írt szavait: – Az egész Hollán család nevében köszönetünket és elismerésünket fejezem ki azért, hogy a vasi mérnöki kamara kezdeményezésére ősünknek, Hollán Ernőnek Szombathelyen egy egész emlékévet szentelnek – szóltak a leszármazott sorai. Dr. Hende Csaba, Szombathely és térsége parlamenti képviselője, az országgyűlés alelnöke beszédében Hollán Ernőt méltatta, aki kiemelkedően gazdag katonai, politikai, műszaki és hadtudományi tevékenységével, életművével előkelő helyet biztosított magának nemzetünk és a magyar tudomány legjobbjai között. Változatos élete során minden téren kimagasló eredményeket ért el, hasonlóan a szintén szombathelyi kötődésű Horvát Boldizsárhoz.

 – Mindketten fiatalon részt vettek a szabadságküzdelmekben, ki tollal, ki fegyverrel. Mindketten egyszerű polgári család sarjai voltak, és teljes erejükkel építették a kiegyezés utáni Monarchiába integrált modern magyar államot. Még ma is sok áldását élvezzük a hatalmas alkotásoknak, kiemelten a vasúti fejlesztéseknek és vasúthálózatnak, amelyet Hollán létrehozott – mondta Hende Csaba. A megemlékezés résztvevői koszorúkat helyeztek el a mérnök szülőházánál, majd gyertyát gyújtottak. A rendezvény Hollán Ernő-emlékkonferenciával folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában